Реклама / Ads
0| 2924 |20.08.2022 НОВИНИ

В Своге не могат да отворят прозорците си заради миризма от разлагаща се риба, опасяват се от екокатастрофа

.
Източник: БГНЕС
Започна извозването на 40 тона мъртва риба от района на Своге. Повечето от домовете вече имат вода, въпреки че не става за пиене. Заради високите температури и разнасящата се миризма от местната власт са опасяват от потенциална екокатастрофа.
 

Касетка по касетка започна събирането на мъртвата риба от развъдниците, след като Искрецката река мистериозно пресъхна. На място са експерти от Агенцията по храните. Планирано е те да бъдат извозени до екарисаж, където тя да бъде унищожена.

 

Снежана живее в района. Освен че още няма вода, заради миризмата от разлагащата се пъстърва не може да отвори прозорците си.

 

„Мирише. Аз съм работила в този рибарник 30 години. Такова чудо не е било. Ние нямаме вода, няма кой да ни свърже с водата. Нямаме питейна вода“, сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

 

За да се избегне екологична криза в горещото време, всичките 40 тона риба ще трябва да бъдат извозени. Отговорност за това имали собствениците на развъдниците, на които е дадено предписание, но в отговор те са изпратили декларация, че не могат да го направят сами да покрият преместването на рибата. Поради тази причина е издадено предписание на община Своге в срок до 72 часа да бъдат извозени всички количества.

 

„Днес сутринта получихме една декларация, че те не могат да се справят самостоятелно с тази функция. И затова с цел да предотвратим по-нататъшно разлагане на тази риба сме предприели издаване предписание на общината“, коментира д-р Иванка Кузманова от Областната дирекция на БАБХ.

 

Дали обаче държавата ще помогне на общината за това, все още не ясно. На този фон - от кметството припомнят, че водата по тръбите в Своге може да се използва, но само за битови нужди.

 

„Във вторник ще дойдат специалисти, които да измерят качеството на водата и тогава ще обявим дали вече е годна за пиене. Досега задачата ни беше да има вода за санитарни нужди“, коментира зам.-кметът на общината Валентин Михайлов.

 

Според информация на общинската управа към момента в Своге има няколко аварии, причинени от високото налягане на водата, което е пуснато изведнъж по тръбите.

 

Бедственото положение в общината все още не е отменено. Това ще стане, когато във всички части на населеното място потече вода от чешмите, годна за пиене. До него се стигна заради внезапното пресъхване на река Искрецка в началото на седмицата. Няколко дни по-късно мистериозно изчезнала река се завърна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2778 |19.08.2022 Водата в Своге още е негодна за пиене . 0| 2841 |19.08.2022 Край на водната криза в Своге! Пресъхналата река Искрецка се завърна . 0| 3485 |18.08.2022 Своге ликува, пуснаха водата . 0| 2731 |18.08.2022 ЦИК: Всички партии от ДБ могат да отидат в коалиция ПП и обратното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads