Реклама / Ads
2| 4282 |04.02.2020 НОВИНИ

СЗО: Няма пандемия от коронавируса

.
Източник: БГНЕС
Коронавирусът не се е превърнал в пандемия. Това обявиха от Световната здравна организация по повод опасенията от новата зараза. В момента става дума за заболяване с “много огнища”, обяви официален говорител на СЗО, но опасността не е толкова висока.
 

Коронавирусът тръгна от град Ухан и бързо се разпространи на територията на Китай. Появата на болестта съвпадна с празненствата по случай китайската нова година, когато много жители на страната пътуват при близките си. Именно това допринесе и за разпространението на коронавируса. Болестта бързо


прехвърли Китай и достигна други азиатски държави, части от Австралия, САЩ и Европа. Вчера Брюксел потвърди за първи случай на заразен в Белгия.

 

Белгиецът е пътувал с евакуационния полет от Ухан, който излетя със закъснение и кацна във Франция. Със същия самолет са пътували и две български студентки, които се прибраха у нас.


Към този момент общо 19 държави са регистрирали наличие на заболяването и са уведомили за това СЗО.

 

"За да се спре предаването на този вирус е много важно болните хора да носят маски", отбеляза представителят на СЗО и добави: "За хората, които нямат симптоми на коронавирус, носенето на маски няма да ги защити на 100 процента. Необходимо е те да прилагат и други профилактични мерки, включително редовно миене на ръцете", препоръчват здравните експерти, цитирани от “Ройтерс”.

 

През миналата седмица Световната здравна организация обяви глобална извънредна ситуация във връзка с епидемията от коронавирус в Китай.

 

Китайската национална комисия по здравеопазване обяви по-рано през деня, че до понеделник включително броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната е достигнал 20 488, което означава общо 20 600 в световен мащаб. В тежко състояние са 2 788 души.

 

В Китай вирусът вече е отнел живота на 425 души, което представлява смъртност от 2,1% от общия брой заразени, като в провинция Хубей са регистрирани 97% от всички смъртни случаи в страната. Под наблюдение са поставени 171 329 души, докато до края на вчерашния ден са били освободени 12 755.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 19960 |04.02.2020 Стоян Тончев пред Фрог: Никой няма да търпи държава в ЕС, в която мафията е взела тотален превес . 17| 5227 |04.02.2020 Бойко Борисов: Нямаме пресечна точка с президентството . 9| 6289 |04.02.2020 Милен Керемедчиев: Мярката на САЩ няма да е срещу един човек, списъкът ще е дълъг . 8| 4986 |04.02.2020 Главният секретар на президента: Война от страна на Радев с Гешев няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads