Реклама / Ads
5| 4026 |16.04.2020 НОВИНИ

СЗО: Предстоят критични седмици. Разхлабване на мерките не е на дневен ред

.
Това е поредният кръстопът, в който ще проличи дали България ще се справи с цялото това предизвикателство, защото се очаква всяка една страна да преразгледа мерките по ограничаването на пътуванията и контактите между хората, които е предприела.
 

Това каза пред Радио „Фокус“ Д-р Михаил Околийски, представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България. Според него съществува сценарии за нов взрив на заболеваемостта.

 

"Това трябва да се случи на базата на съществуващите доказателства, епидемиологични данни, темпове на развитието на епидемията, евентуално преминаването на пика. Всяка страна, включително България, ако реши, това, което СЗО препоръчва, е да се вземат мерките стъпка по стъпка. Тоест не да се освободи напълно движението и социалния живот.", продължи той.

 

"Разхлабването на мерките у нас изобщо не е на дневен ред, няма поводи за оптимизъм и последните данни за заразените показват, че въпреки добрите тенденции от началото, дисциплината вечен не е на необходимото ниво.", бе категоричен експертът.

 

По думите му Световната здравна организация дава препоръки, като страните-членки имат свобода за специфичен подход. Общото е призивът за координиране на действията и солидарността, обясни той. Необходимо е създаване на пътна карта, която важи за цяла Европа и ще покаже, че хората не са оставени да се справят поединично, а усилията се координират с останалите партньори. 

 

Днес пред журналисти и европейски регионален директор на Световната здравна организация Ханс Клуге коментира темата. "В момента Европа е изправена пред бурята на пандемията COVID-19, като броят на случаите на заразени достига милион." каза той.

 

"През последните 10 дни броят на случаите, докладвани в Европа, почти се е удвоил до близо 1 милион", посочи той. По думите му това означава, че около 50% от глобалното бреме на COVID-19 е в Европа, както и че повече от 84 000 души в Европа са починали от настоящата вирусна пандемия.

 

"Бурните облаци на тази пандемия все още са силно надвиснали над европейския регион", предупреди Клуге.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7394 |13.04.2020 Д-р Габровски: Следващите седмици са критични, има опасност от втора вълна . 47| 12947 |29.03.2020 Ген. Мутафчийски: Предстоят ни най-тежките времена. Болестта няма да подмине никого . 0| 3875 |21.02.2020 Иво Христов: Зеленият преход е необходим, но трябва да сме критични и бдителни към всички предлагани решения . 2| 4795 |30.11.2019 Вучич бързо прескочи прага си на търпимост срещу критични публикации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads