Реклама / Ads
0| 6920 |06.09.2022 НОВИНИ

Таен доклад за Кремъл: Санкциите действат, Русия я чакат 12% рецесия и технологичен срив

.
Източник: БГНЕС
Санкциите, наложени от САЩ и Европейския съюз на Русия действат, а данните за обратното, които представя Кремъл, са пропагандни лъжи. Това сочи доклад за реалното икономическо състояние в Русия след налагането на западните санкции, с който разполага Bloomberg.
 

„Документът, който е плод на месеци работа на чиновници и експерти, е опит да се оцени реалното въздействие на икономическата изолация на Русия след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна. Той рисува много по-лоша картина от оптимистични послания, течащи от Кремъл“, пишат журналистите от Bloomberg, цитирани от OFFNews.

 

Авторите на публикацията са получили достъп до версия на документа, подготвена за срещата на най-високите представители на Руската федерация, се е провела при закрити врата закрити врати на 30 август.

 

Автентичността на документа, с който разполага Bloomberg, е била потвърдена от хора, запознати с разговорите за икономическата ситуация в Русия, и не е била отречена отречена и от руския министър на икономиката Максим Решетников, който в същото време омаловажи доклада до „аналитичен анализ, който използвахме за да преценим какво би се случило, ако не направим нищо“.

 

Три сценария за Кремъл

 

В доклада са разгледани три сценария за развитие на ситуацията, като за отправна точка е взета 2021 г.

 

Сценарият, наричан „цел“, залага това, което кремълската пропаганда твърди – че ефектът от санкциите е незначителен, спадът на БВП не надвишава 4%, а икономиката ще се върне на пътя на динамичен растеж още през 2025 г., за да стигне до 17% до 2030 г., благодарение на обширните програми за подкрепа от страна на Кремъл.

 

„Много от елементите на държавното стимулиране на инвестициите са тези, които правителството рекламира през последното десетилетие, докато икономиката се потопи в стагнация дори и без санкции“, пише Bloomberg.

 

Двата други сценария обаче показват, че властите на Руската федерация осъзнават, че истината е съвсем друга. В сценария, описан като „инерционен“ през 2023 г., руската икономика ще се свие с 8,3%, а БВП ще може да се върне до нивото си от 2021 г. едва през 2028 г.

 

И сега идва ред на най-черния и най-вероятен сценарий. При него рецесията ще достигне 11% през следващата година и ще се задълбочи през 2024 г. до 11,9%.

 

Интересното е, че документът, изготвен по искане на Кремъл, показва, че икономиката може и да не успее да се възстанови - това изчисление предполага, че през 2030 г. руският БВП все още ще бъде 3% по-надолу отколкото през 2021 г.

 

Заради санкциите Русия може да остане без… нефт. Мащабите на въздействие на санкциите, налагани от правителствата и на самостоятелните решения на бизнеса и потребителите, които се оттласкват от руския пазар, води дотам, че в доклада в прав текст е казано:

 

„В най-близките години ще се стигне до драстично ограничаване на производството в „секторите ориентирани към експорт, което ще доведе дотам, че тези сектори ще престанат да бъдат движеща сила на икономиката“.

 

Пример са производителите на метали, които губят 5,7 млрд. долара годишно заради санкциите. След изчезването на поръчките им изчезват и служителите. Докладът, получен от Bloomberg, включва една от първите оценки на мащаба на „изтичането на мозъци“, направен от Русия - на цели 200 000 е оценен броят на експертите от ИТ сектора, които ще напуснат Русия до 2025 г.

 

В доклада се казва, че пълното спиране на износа на газ за Европа може да струва на руския бюджет загуба от 400 милиарда рубли (6,6 милиарда долара) и няма да е възможно този газ да се пренасочи към нови пазари, не само в краткосрочен план, но в бъдеще и в средносрочен план.

 

Подобно е положението и с петрола - според руски анализатори въвеждането на ембаргото от Европа, която досега осигурява повече от половината от руския износ, ще доведе до толкова дълбоки съкращения на производството, че проблемите с доставките могат да засегнат и Русия. Кремълски анализатори предупреждават също, че Владимир Путин може да „хлъцне“ в опита си да предизвика глобална рецесия.

 

„Ако се стигне до глобална рецесия, Русия може да очаква по-нататъшен спад на износа. Това може да отслаби рублата и да доведе до скок на инфлацията“, пише Bloomberg.

 

Ограниченията върху вноса тласкат Русия към 20 век. В резултат на санкциите, Русия не само не може да изнася, но и да внася критични стоки. Идеален пример е оборудването за втечняване на газ, което би позволило износа на синьо гориво към други пазари - Русия не разполага с тази технология и не може да я купи.

 

Докладът показа до каква степен Русия зависи от вноса. Например 99% производство на птици и 30% от производството на говеждо месо зависят от вноса на фуражи. Русия внася разсад от почти всички видове култури, отглеждани в страната - от картофи до захарно цвекло, а в икономиката само 30% от машините са руско производство и 95% от въздушния трафик се осигурява от западни машини. Много скоро на Русия може да и свършат SIM-картите, а няма да може да внесе нови.

 

„Ограниченията върху достъпа до западни технологии може да доведат дотам Русия да бъде избутана две поколения под сегашния технологичен стандарт, защото ще трябва да разчита на по-нискокачествени технологии от Китай и Югоизточна Азия“, пише още Bloomberg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3062 |01.09.2022 Кремъл: Визовите ограничения на ЕС за руските граждани са смехотворни . 0| 7967 |10.08.2022 Доклад на ООН: Половин България ще бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години . 0| 15959 |07.08.2022 Германски доклад: България генерира най-много въглеродни емисии, руският газ да се замени незабавно . 0| 3021 |06.08.2022 Външно опроверга Кремъл: Не, България не е спряла приема на документи за визи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads