Реклама / Ads
0| 7999 |10.08.2022 НОВИНИ

Доклад на ООН: Половин България ще бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години

.
Източник: архив
Според доклад на ООН се очаква половин България да бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години.
 

Това лято е сравнително сухо, казват метеоролозите. Крайната преценка ще е ясна след като свършат летните месеци.


В България подобно на голяма част от Централна и Западна Европа има сериозни индикации за суша. През изминалия юли в по-голямата част от страната валежите са били под средна норма за месеца, изчислена за последните 10 години. Най-големи засушавания има в цялата Дунавска равнина, в по-голямата част от Горнотракийската низина и особено в централните части на Източна България. През юли в тези райони валежите са били най-малко и са достигнали едва 20 на сто от валежната норма за месеца, обясни за БНТ доц. Христо Червенков от НИМХ.

 

Близо половината страни от Евросъюза страдат от суша, която затруднява селското стопанство, производството на енергия и водоснабдяването, сочат данни на изследователския център на Европейската комисия. А прогнозата на международните експерти е, че глобалното затопляне и измененията в климата през следващите години ще доведат до все по-интензивни и по-продължителни засушавания.

 

Според доклад на ООН през следващите години България ще е сред най-засегнатите от засушавания страни в света. Ако се допусне влошаване на климата в по-дългосрочен план, експертите предупреждават, че сушата ще засегне повече хора, отколкото която и да е пандемия. С други думи, тя ще се превърне в следваща пандемия като, за съжаление, за нея няма да има ваксина, която да я излекува.

Според доклада заради задаващата се суша все по-голяма част от хората ще живеят в стрес, тъй като в определени периоди търсенето на вода далеч ще надвишава предлагането.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3252 |10.08.2022 Трекинг тръпки из България - защо планинските експедиции са все по-привлекателни у нас? . 0| 2695 |10.08.2022 Арх. Шишков обеща ежедневни проверки на строителството на газовата връзка Гърция-България . 0| 2711 |10.08.2022 Министрите Алексиев и Шишков инспектират газовата връзка Гърция-България . 0| 2836 |10.08.2022 Валежи и условия за градушка над Западна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads