Реклама / Ads
0| 3269 |10.08.2022 НОВИНИ

Трекинг тръпки из България - защо планинските експедиции са все по-привлекателни у нас?

.
Някои обичат да прекарват лятото си под парещите лъчи на слънцето, коктейл в ръка и шума на морските вълни. Приключенците обаче са доста далеч от този начин на живот и затова предпочитат друго - тръпката на трекинга. Оказва се, че тези дълги и мъчителни планински преходи стават все по-популярни у нас.
 

За някои това е продължителна разходка в красивите български планини - страната ни има много какво да предложи - пейзажи, екопътеки, чист въздух. За други обаче трекингът е много голяма тръпка - да провериш собствените си възможности, да се сблъскаш с елементите и да видиш колко точно здрава е палатката ти. Много е важно какъв маршрут сме избрали, какви местности сме решили да посетим. 

 

При съвременния трекинг се обхождат терени с висока степен на сложност - те са труднопроходими, крият и известен риск. Продължителността им може да трае няколко дни, което е една от основните разлики с обикновените туристически обиколки в планината. Задължителна е пълната и добра екипировка. По време на лесни или екстремни преходи, които включват къмпингуване и нощувка, се изисква да имаме надеждно оборудване, което се състои от туристически принадлежности и аксесоари от първа необходимост. 

 

За трекинг ще ви трябват раница, спален чувал, палатка и удобни обувки. Към изборът на обувки трябва да се подхожда сериозно. 

 

Основната задача е да се избяга от забързаното ежедневие. Затова и повечето трекинг маршрути са доста далеч от населени места. Не е нужно да организирате пътуването си сами - има туристически агенции, които предлагат маршрути. 

 

Ком - Емине 


.
Снимка:5Rphotography

 

Това е най-популярният трекинг маршрут у нас. Известен е още като маршрут Е3 и е най-дългият пешеходен туристически маршрут у нас - около 580 километра. Нарича се още “Маршрут на дружбата”. 

 

Крайните точки на маршрута са връх Ком на запад, в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина. Трасето му съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море.

 

Изминаването на разстоянието пеша е достижимо за около 18-25 дни в летни условия и 28 - в зимни. 

 

Не е задължително да спите на палатка. Хижи и туристическите спални по пътя има и са разпределени сравнително добре. Не работят обаче постоянно - в някои има хижари през почивните дни, а в други храната е само с предварителна заявка. 

 

По маршута има заслони, така че преминаващият да може спокойно да спи само със спален чувал. Някои от по известните заслони са заслон Орлово гнездо на връх Амбарица, заслон Ботев, заслон с чешмата 5-те чучура на Ришки проход, заслона на Хазим горския, голям заслон на 10 км след Дъскотна и други.

 

Също така има доста места, където при лошо време човек може да се подслони и да остане през нощта, като гарите Лакатник и Кръстец.

 

Приключение из Мальовишката долина 


.

Снимка: Алпийски клуб Планинец

 

Един от трудните маршрути у нас е двудневният преход към връх Злия зъб. Преминава се през Via Ferrata Куклата - най-високия и значим у нас “Железен път”  - система от метални въжета, въжени мостове, стълби и парапети, която позволява преодоляването на труднодостъпни скални терени.

 

“Железния път“ на вр. Куклата 2257 м е добър избор за хора, които искат да усетят адреналина от катеренето по вертикален терен, който в нормални условия би бил подходящ само за катерачи с богат опит.

 

Връх Куклата е разположен в непосредствена близост до х. Мальовица, а от него се откриват невероятни панорамни гледки към целия Мальовишки дял, както и към съседната долина на Урдина река и Зелени рид.

 

Маршрут Е4 


.

В България отсечката на Трансевропейския маршрут Е4 е позната като Траверсът на четирите планини – един класически маршрут, обичан и оценяван от всички планинари - Витоша, Верила, Рила, Пирин. 

 

Преходът продължава няколко дни с около 6-10 часа катерене. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2704 |10.08.2022 Арх. Шишков обеща ежедневни проверки на строителството на газовата връзка Гърция-България . 0| 2718 |10.08.2022 Министрите Алексиев и Шишков инспектират газовата връзка Гърция-България . 0| 2839 |10.08.2022 Валежи и условия за градушка над Западна България . 0| 2733 |09.08.2022 Опозицията в Скопие поднови атаките срещу правителството на РСМ и България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads