Реклама / Ads
1| 4765 |29.12.2015 НОВИНИ

Тафров: Голямата новина е началото на политическия процес в Сирия

.
Стефан Тафров
Гласува се резолюция, която открива път към началото на политическия процес в Сирия – това е голямата новина от тази година по отношение на мира и сигурността, заяви по БНР Стефан Тафров, посланик на България в ООН в коментар на отминалата година през фокуса на ООН и по повод предизвикателствата на следващата, като допълни:
 
Действително Сирия е най-сериозният конфликт в света, но краят на изтичащата година отбеляза пробив, който стана в Ню Йорк – събраха се министрите на страните , които участват в т.нар. Виенски процес и постигнаха едно споразумение.


Тафров поясни, че освен тези два аспекта, ООН има и "два други стълба“ – развитието и околната среда: Тази година имаше много важни развития – през септрември се приеха Целите за устойчиво развитие до 2030 година, а в Париж беше увенчан с успех един друг процес на ООН, свързан с борбата с климатичните промени. Сега всичко предстои  да се приложи и именно това е най-трудното.

Франкофонията в ООН е важна, защото събира голям брой страни -  57 са членки, а още десетки други са асоциирани членове-наблюдатели, а това е почти 1/3 от членския състав на организацията, което е важно в много отношения, защото тече активен живот, допълни посланик на България в ООН, който беше единодушно избран за председател на Групата на посланиците франкофони в организацията през декември.

Тарфов обвърза владеенето на френски език с предстоящия избор на генерален секретар на ООН, като изрази надежда замесникът на Бан Ки Мун да е жена от Източна Европа и обясни, че френският едик е един от шестте официални в организацията и един от двата работни езика в секретариата – той е важен език, а що се отнася до генералния секретар, то от него се очаква да може да прочете поне един текст на френски и да разбира.

 

България изглежда много добре, защото ние сме един силен глас в каузата за защита правата на децата – нашият подход към детската проблематика е именно правозащитен. Страната ни отбеляза значителни успехи през последните година със справянето с наследения въпрос със сиропиталищата – постепенно започваме да ги затваряме, да развиваме системата на приемните семейства и отблезваме успехи, добави Стефан Тафров, който е и заместник-председател на Бюрото на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5866 |22.12.2015 "Черният лед" - голямата заплаха на пътя по Коледа . 6| 4743 |18.12.2015 Плевнелиев: Голямата бг-криза - ниското доверие към политиците и институциите . 3| 4514 |11.12.2015 Прокуратурата официално потвърди новина на Фрог за готвени взривове . 13| 5474 |04.12.2015 Стефан Тафров: Сваленият руски самолет забави битката срещу Даеш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads