Реклама / Ads
0| 5647 |07.04.2022 НОВИНИ

„Тайните договорки“ на Република Северна Македония и България

.
Кирил Петков, Димитър Ковачевски Източник: БГНЕС
Има ли тайни договорки между Република Северна Македония и България за членството на югозападната ни съседка в Европейския съюз? Този въпрос разбуни духовете у нас. Ето какво знаем до момента:
 

Напрежението по оста София-Скопие тлее отдавна. Вчера лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов хвърли нова съчка в огъня, обвинявайки министър-председателя Кирил Петков „в опит да заобиколи коалиционното споразумение що се отнася до позицията на страната ни за Северна Македония и без никакви условия да отхвърли българското вето за членство на съседката ни в Европейския съюз“.

 

Уж единната позиция на коалицията

 

Единната позиция на коалицията по отношение на Република Северна Македония остава непроменена, но единични политически фигури се чувстват длъжни да се изкажат по въпроса.

 

От „Продължаваме Промяната“ отрекоха да се водят задкулисни разговори за вдигане на българското вето през юни. Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров беше категоричен, че на този етап темата не била на масата, но отбеляза, че се обсъждали варианти.

 

„Има ясна заявка, че преговорите ще продължават с отчитане на ангажиментите, които сме поели, без да правим промени в позицията“, заяви депутатът. По думите му на този етап няма ангажимент за юни, няма и задкулисни разговори. Разговорите се водели открито, с аргументи, имало интензивни консултации за защита на националния интерес.

 

„Позицията на БСП за Северна Македония не е променена и това, разбира се, е част от коалиционното споразумение и няма как и позицията на България да бъде променена в тази ситуация“, увери и Георги Свиленски от левицата.

 

На въпрос дали знае за поеман ангажимент от страна на премиера за вдигане на ветото през юни, Свиленски каза, че няма такава информация. „Чуват се информации, че се работи в посока до юни да бъде решен въпросът, но чисто технически, ако щете, няма как да се случи. Много неща има да се изпълняват по договора, които не са изпълнени“, уточни той.

 

„Тайни договорки да вдигнем ветото няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция или някаква договорка може да бъде взето само от Народното събрание“, коментира и Христо Иванов от „Демократична България“. Той посочи, че България има рамкова позиция за РСМ, която обвързва правителството и тази позиция е потвърдена от политическите сили в Народното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

 

„В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да било ангажименти и тази легенда не работи за никого“, добави Иванов, който бе категоричен, че няма да има предсрочни парламентарни избори към момента.

 

Защо ИТН се цепи от колектива?

 

Не на същото мнение е обаче Станислав Балабанов от ПП „Има такъв народ“, част от управлението. Според него казуси с търгуването на национални интереси категорично застрашават отношенията в една коалиция.

 

„Надяваме се наистина тези, които са си мислили, че ще продадат националните ни интереси, да ревизират позициите си, защото в противен случай такива казуси са много по-сериозен проблем, отколкото гуверньора на БНБ. Вчера, което каза Трифонов, е ясно доказателство, аз го потвърждавам - за задкулисни разговори“, посочи Балабанов.

 

И бившият служебен министър-председател и екс военен министър Стефан Янев се почувства длъжен да коментира темата. Според него позицията на премиера Кирил Петков за Република Северна Македония показвала непознаване на проблема, непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои от тук нататък. „Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес“, каза бившият министър на отбраната Стефан Янев.

 

Директно от Скопие

 

Дойде включване по темата и от Скопие. Македонският премиер отрече да има тайни преговори с България.

 

„По спора на РСМ с България е нужно бързо решение, но не и прибързано. В момента се водят преговори, но все още няма взаимно приемливо решение“, уточни Димитър Ковачевски.

 

„Никога не съм се обвързвал с дати. Винаги съм казвал, че имаме нужда от бързо, но не и прибързано решение. Външните министерства на двете страни работят по политическите въпроси. Тези политически въпроси се обсъждат на срещи в съответствие със стандартите на международните отношения. В момента работим по обмен на идеи по отворени политически въпроси и щом има документ или решение, което е приемливо и за двете страни, то ще бъде съобщено на институциите в България в съответствие с техните законови процедури и у нас в съответствие с нашите разпоредби и нашите закони. В момента няма такова взаимно приемливо решение“, уточни премиерът на РСМ.

 

По думите му нямало никакви тайни преговори или разговори по този въпрос и че всичко, което се обсъжда, вече е известно.

 

РСМ бута коалицията?

 

Така до вчера редица политолози, социолози и разни други -лози залагаха дали военната помощ за Украйна, или съревнованието между „Продължаваме Промяната“ и „Има такъв народ“ за гуверньор на БНБ може да бутне коалицията. От днес имат нова храна за размисъл – може ли позицията ни за членството на РСМ в ЕС да разтури четворната коалиция?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2802 |30.03.2022 Едва 3504 души са се определили като българи в Република Северна Македония . 0| 3024 |04.03.2022 Руските войски планират да провъзгласят ”Херсонската народна република” в Херсон . 1| 2894 |23.02.2022 Българин от Чуждестранния легион е арестуван в Централноафриканската република Банги . 10| 3166 |19.02.2022 Радев: Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която Левски ни завеща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads