Реклама / Ads
3| 5369 |13.08.2021 НОВИНИ

Талибаните пред Кабул – какво става и как ни засяга

.
Те вече са пред столицата на Афганистан...
Афганистан преминава през събития, подобни на тези, които се случиха, когато поради разпадането на СССР официален Кабул остана без подкрепа. Русия демонстрира, че следи ситуацията: учения се провеждат близо до границата. Министърът на отбраната Сергей Шойгу, сравнявайки настоящата ситуация с 90 -те години, заяви кратко и лаконично: „По-трудно. Много по-трудно е“.
 

Този разговор се състоя на среща със студенти, изучаващи военни специалности. Те показаха снимка отпреди тридесет години, на която Шойгу е заобиколен, както каза един от присъстващите, от „някакви талибани“. Министърът отговори: "Тези до мен са муджахидини. Още не бяхме тръгнали, но те вече бяха пристигнали“.

 

Борбите продължават, докато а талибаните вече обграждат Кабул. Те контролират 65% от страната, съобщава тази сутрин Ройтерс, позовавайки се на представител на Европейския съюз. Според източника ислямистите отказват да преговарят и не са съгласни на преходно правителство. За седмица те превзеха десет от 34 -те столици на провинцията. В четвъртък те взеха Газни на 150 км от Кабул.

 

Талибаните освобождават затворници от затворите. Така 630 осъдени бяха освободени в Кундуз, 350 в провинция Нимруз, от които петдесет бяха талибани. Според шефа на сегашната администрация Сайфула Джалалзай повечето са имали присъди за трафик на наркотици, отвличане и въоръжени грабежи.

 

Главнокомандващият на правителствените сили, Уали Мохамад Ахмадзай, назначен през юни, е освободен. Той беше заменен от Кибатилай Ализиах. Въпреки това преговорите с талибаните продължават. Посредници са САЩ, Русия, Китай, Пакистан и ЕС. И така, на 10 август беше съобщено, че в Катар ще се проведе важна среща. Подробностите не са известни. Замир Кабулов, специален пратеник на руския президент за Афганистан, директор на Втори азиатски департамент на руското външно министерство, призова за сдържан оптимизъм. „Очакванията от срещата в Доха са много добри, но това е само един от етапите и не трябва да се очаква значителен напредък до есента“, подчерта той.

 

Афганистанският посланик във Вашингтон Адела Раз помоли американците да нанесат въздушни удари. Тя също така се позова на миналото, по -специално на това колко бързо талибаните бяха победени в операция „Трайна свобода“. „Вие поехте контрола над цялата страна само за две седмици“, припомня тя. И си позволи косвено да критикува Вашингтон за факта, че бързото отстъпление „доведе до сегашните последствия“.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини на свой ред афганистанското правителство за напредването на талибаните. Противопоставяйки му се, Адела Раз посочи, че талибаните са „по-сложен въпрос за сигурността, отколкото афганистанците, които се борят за страната си“. Посланичката коментира също информацията на американското разузнаване, че талибаните ще завземат афганистанската столица в рамките на шест месеца до една година след изтеглянето на американските войски. „Когато говоря за падането на Кабул, говоря за унищожаването на надеждите ни“, каза тя.

 

Абдула Абдула, председател на Съвета за помирение в Афганистан, се обърна към представителите на Китай, Русия и Пакистан в същия дух. Той говори за „военните престъпления на талибаните, широко разпространените нарушения на правата на човека и хуманитарната катастрофа“. В Кабул смятат, че Исламабад може да повлияе на талибаните. Пакистанският премиер Имран Хан съобщи за този опит: „Опитах се да ги убедя. Тяхното условие е, че докато Ашраф Гани е там, няма да говорим“.

 

Според Темур Умаров, експерт по Централна Азия в Московския център „Карнеги“, обяснява защо Пекин и Москва се притесняват от гражданската война в Афганистан. „Пекин води преговори с всички участници в афганистанския конфликт в продължение на много години. Между другото, талибаните бяха наскоро в Китай, веднага след посещението си в Москва. На среща с външния министър Ван И те обещаха да не се задълбочават в северната част на страната. Обещаха дъ не вземат властта със сила.

 

Сега търсят някакво признание и искат да представят нещата като законни“.

Според Умаров сегашните власти на Афганистан нямат бъдеще. „Никой не иска да защитава правителство, което е признато за корумпирано и марионетно. И това е голяма разлика от Наджибула (просъветски лидер). Тогава те не търгуваха с трафик на наркотици, не печелеха от това“.

 

В Доклада на ООН за наркотрафика за 2020 г. България също намира място. Тя е посочена като част от Балканския маршрут за проникване на дрога от Афганистан в Западна и Централна Европа.

 

Същото се потвърждава от доклади на Европол, ИНТЕРПОЛ, ОБСЕ и др.

Дрогата през България е по-голям проблем от евентуалния мигрантски поток от Афганистан. Защото част от наркотиците остават тук и се продават, включително на ученици и подрастващи.

 

По материали на РИА - Новости

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3270 |13.08.2021 Министър Живков: Има рязко покачване на цените на тока в пазарен сегмент „Ден напред” . 12| 6552 |13.08.2021 Доц. Киселова: Президентът трябва да постави две условия преди да връчи втория мандат . 5| 4134 |13.08.2021 Аркади Шарков: Предходното правителство разду бюджета, сегашното продължава . 6| 13267 |12.08.2021 Бойко Рашков предложи на Ивет Горанова да се влее в редиците на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads