Реклама / Ads
4| 4953 |10.05.2011 НОВИНИ

В.Танов: Ще борим контрабандата с цигари до дупка

.
ваньо Танов
България е готова с доклад, който ще представи на Международния валутен фонд. Това каза в ефира на БНТ шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов.
 

По предварителни сметки на агенцията приходите за първите четири месеца на година са с 380 млн. в повече в сравнение с първата третина на 2010 година. 

До сега са събрани  2,14 млрд. лева, като от тях 48% са приходите от акциза на горивата, обясни Танов.

По думите му има ръст на вноса при газьола с 2,3% , тъй като има повече консумацията. При бензина се наблюдава обаче спад със 17%, заради вдигането на цените, предвид най-голямото му потребление от гражданите, каза още митническият шеф.

Първите три месеца горивата се формират на базата на отоплението, което е по-евтино. Там акцизът е по-малък и той ще се появи отново някъде през октомври-ноември, така че очакваме през летния период да се увеличат приходите от акциза на горивата, добави Танов.

Според него на  този етап няма сериозни проблеми по отношение на приходите, въпреки усложнената международна обстановка. Икономиката започва да се съвзема, но кризата в Северна Африка оказва съществено влияние. Така че нашата икономика е изцяло зависима от това, което се случва в света, каза в заключение Ваньо Танов.

Директорът на митниците повтори позицията си, че е против либерализация на вноса. "Имаме пълно наблюдение върху целия внос на горива и мога да твърдя, че няма контрабанда на горива, имаме пълен поглед и върху складовете на горива. Затова аз съм против либерализация", аргументира се той.

"От влизането на горивото в страната до отиването му за потребление трябва да бъде под контрол и имаме уверение от НАП, че софтуерът ще бъде скоро готов и скоро ще имаме пълен поглед. Това, което се следи в бензиностанциите е само част от количествата горива, има и други начини са снабдяване в промишлеността, и там се губи някъде проследяването, но това ще бъде овладяно”, обясни още Танов.

Според него не се е повишила контрабандата на цигари, независимо, че е намаляло потреблението, което вероятно се дължи и на контрабандата. Битката, която водим срещу контрабандата на цигарите показва, че България се справя най-добре. Дори в страни като Балтийските и Финландия имат по-висок процент от нас на контрабандата с цигари.

Танов посочи, че не са му ясни показателите за приватизацията на Булгартабак и се опасява, че след приватизацията на холдинга ще има около три месеца преходен период, в който може да се увеличи контрабандата. Този проблем трябва да бъде решен, категоричен бе шефът на агерция "Митници".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6197 |05.05.2011 Митничари заловиха контрабандни цигари за над 5 млн. лв . 0| 4937 |02.05.2011 Закопчаха обирджии на лицензирани цигари . 3| 6332 |23.04.2011 Адвокат: По-лесно купуваш цигари без бандерол, отколкото с бандерол . 1| 6395 |28.03.2011 Митничари иззеха валута, цигари и фалшиви документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads