Реклама / Ads
9| 10424 |15.03.2018 НОВИНИ

Таско Ерменков пред Фрог: Гинка вместо Борисов ли се снима за сделката с ЧЕЗ?

.
„Изявлението на Борисов, че не бил заподозрян за сделката с ЧЕЗ, е според поговорката „Гузен негонен бяга”. Бих го посъветвал да не парадира с натиск върху чуждият партньор, защото може да бъде използвано в арбитражното дело, което дружеството води срещу страната ни”. Това заяви с свой коментар пред „Фрог нюз” депутатът от левицата Таско Ерменков, който е в състава на временната комисия в НС за скандалната сделка.
 

Факт е, че битува обществено мнение – щом искаш да забатачиш някой проблем, непременно направи комисия за него. Но в случая с временната анкетна комисия в парламента за ЧЕЗ това не е валидно – искаме да изясним всички факти и обстоятелства, свързани с продажбата на ЧЕЗ. Тя засяга дейността на много държавни институции – всички органи, които трябва да разследват какъв е произходът на парите за нея, КЗК, КЕВР, откъде и по какъв начин е реализирано участието на г-жа Върбакова и т.н. и т.н. Досега се натрупаха толкова много въпроси, че всеки, който се опита да даде някакъв отговор, поставя още повече питания.

 

Направихме тази комисия, защото парламентът, като върховен орган в държавата, трябва да обобщи и анализира всички факти около тази порочна сделка. Хората трябва да знаят истината.

 

Недопустимо е по такъв абсурден начин да се продаде едно дружество, което засяга националната сигурност на държавата, което снабдява с еленергия близо 3 милиона потребители. То може да оказва влияние върху политиката и обществения живот в 1/3 от държавата. Дружеството разполага с 25 промила от общите мощности в държавата и трябва да се надява, че ще може да прави успешни бизнес планове.

 

Това, което ме притеснява е, че държавата в един момент реши да става съучастник в сделката, вместо да изкупи изцяло дяловете. Така държавата ще стане съучастник в една далавера с неясен старт, капитал и още по-неясен финал.

 

И каква е тази информация от днес, че „Инерком” все още не работели по промяната на плана, така че да бъде включена държавата като собственик? Нали миналата седмица ни проглушиха ушите, че Гинка Върбакова заминала за Прага да променя клаузите така че държавата да бъде включена. Дори се снима между вицето Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов. Имам чувството, че на това фото тя заместваше премиера Борисов. Защото нормално би било те тримата – Борисов, Дончев и Горанов да обсъждат сделката с ЧЕЗ. Ама премиера като го няма се налага алюзията, че Гинка го замества. Гинка ли олицетворява премиера, е въпросът, който се налага от тази снимка.

 

Всеки изминал ден се подават объркващи информации за сделката ЧЕЗ. Да вземат да кажат точно и ясно – работят ли по варианта за включването на държавата в собствеността на дружеството или не. Или не знаят какво да правят, защото още не са получили указания от кукловода какво да говорят.

 

Комисията е колективен орган и се надявам всички колеги в нея да са отговорни и да искат да разберат истината за ЧЕЗ. Предстои ни да се съберем веднага щом председателят ни Желю Бойчев се върне от чужбина по линия на парламентарна делегация след ден, два. Най-напред ще си направим правилник за работа и започваме.

 

Това, което ни се поднася като притоплена манджа или като театрална постановка, но е фарс, не е повод за самочувствие за нито един премиер. Изявлението на Борисов, че не бил заподозрян за сделката с ЧЕЗ, е според поговорката „Гузен негонен бяга”. Бих го посъветвал да не парадира с натиск върху ЧЕЗ, защото това може да бъде използвано в арбитражното дело, което дружеството води срещу страната ни.

 

Записа Аделина Делийска

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5338 |15.03.2018 Едва 10 от 163 партии са подали отчетите си пред Сметната палата . 2| 5813 |14.03.2018 Премиерът на Словакия: Предложих оставката си заради убийството на журналиста Ян Куцияк . 2| 5842 |14.03.2018 Диви прасета предизвикаха катастрофа на АМ „Тракия“ . 1| 5036 |14.03.2018 Търговско предприятие ще управлява язовирите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads