Реклама / Ads
9| 6322 |31.05.2021 НОВИНИ

Татяна Дончева: СРС-та се използват за клюки и притискане. Хората, устремени да пазят властта, се занимават с простотии

.
Адв. Татяна Дончева
СРС-та се ползват за клюки, за да притискат хора. Не се разследва нищо в нашата държава. В политическият живот трябват хора, които знаят докъде е границата. Те имат друго поведение. Тук хора, които са устремени да пазят властта на всяка цена, се занимават с простотии. Какъвто и закон да им дадете, те пак това ще правят. Това каза Татяна Дончева от „Движание 21“ пред БНТ.
 

В онова дело „Галерия“ нещата можеха да стигнат до финал. След това Сергей Станишев и следващото правителство на Борисов потули виновниците и ги прати на високи длъжности.

 

Не се съмнявам във волята на Рашков да доведе нещата до край. Да си осигури анонимни източници е добър вариант. Анонимните източници не са анонимни за тези, които водят проверката, а само за обществеността. Бюрото за контрол на СРС-та има отговорност да извърши проверка. Подслушванията са извършвани от различни служби на МВР и ДАНС. Аз съм адвокат на един от задържаните по протестите - Дучето. Той беше подслушван и държан няколко дни в ареста. Повече от една година се мъчим да му върнат мобилния телефон. За много хора не е възможно да си купят мобилен телефон всеки ден. Сигурно ги държат, за да може някой оперативен работник да си го познае.

 

Кръстосването на материалите на подслушването е важно и е важно да се събират повече заявления на хора, които трябва да се проверят. Аз съм подслушвана от години. Закачат други хора, които говорят с мен. Закачат заместниците ми, активистите на Манолова, други хора, които се появяват на протеста. Става дума за политически контрол. Шефът на МВР оповестява редовно, но пестеливо.

 

 Въпросът е изкусителен. Като имаш едни средства в ръцете, да ги използваш на всяка цена. Трябва да се направи истинско Бюро за контрол на СРС-та, което Борисов развали. Дори БСП изпрати в Бюрото един пожарникар, съжител на видна партийна активистка, вместо Бойко Рашков. ГЕРБ избра пожарникаря, разбира се. Трябва де се започне проверка на частните подслушвателници. Това са частни структури с такава техника. Няма да е тайна на МВР да ги разбере. Наказателен състав си има.

 

Системното писане на мотиви за СРС-та не означава, че те няма да се напишат пак формално. Действията на служебният кабинет показват воля за прозрачност. Процесът със смяната трябва да продължи. ГЕРБ имаше система, при която доскорошни зам.-министри да взимат професионални нива и така да се наместят по веригата.  Дали всички назначения са точни и дали действията са правилни – няма правителство, което да не може да упрекнете. В общи линии посоката е вярна. Новият шеф на ДАНС е четвърто съмнително назначение. Едното е предишният началник на НСО, сега заместник на Бюрото на Гешев. Другото грешно назначение е назначаване на Георги Великов-човек на Цветлин Йовчев за съветник на служебния премиер. Добре, че там престоя само един час. Министерство на туризма няма да ти изяде главата. Но ако става дума за шеф на разузнаване и контраразузнаване, това може да ти коства главата.

 

При НАП също има една голяма въпросителна, но трябва да проявим търпимост. Но при ДАНС търпимостта ми се сломи.

 

Може да се запазят част от сегашните служебни министри. В кратко действащият парламент се вгледах в икономистите. До 6 стигнах. Никой от тях не можеше да бъде министър на финансите или на икономиката. Ние имаме разказвачи на лекции, книжки, но не са изкарали два лева. Посочете ми някой, на който да му доверите този ключов сектор. В него трябва да се експериментира, да се даде шанс.

 

Подкрепям закриването на извънредните съдилища, които Конституцията забранява. Те бяха допуснати до съществуване. Това, което върви там, няма нищо общо с правосъдието.  Идеята е всички дела да отидат в общата подсъдност и да ги гледат съдии даже с по-висока квалификация. Там има специалисти от „магнаурските школи“, които изпълняват поръчки.

 

Тези хора получават в пъти повече от колегите си, а работата им в никакъв случай не е по-голяма или по-сложна. Трябва да има нормална съдебна практика. Иначе делата до върховния съд сега стигат само 10 процента. Делата срещу мутрите приключват кой знае защо със споразумения. Те толкова могат. Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата е задължително.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4059 |27.05.2021 Рашков: 5 години говорих за нарушенията при СРС-та, а ГЕРБ си правеха оглушки . 12| 4774 |25.05.2021 Адв. Хаджигенов: Татяна Дончева няма друг вид поведение, освен командирското . 11| 3897 |25.05.2021 Татяна Дончева: Нинова не е човек за преговори, а за клюки . 7| 3164 |25.05.2021 Спецсъдът не използвал СРС-та срещу политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads