Реклама / Ads
15| 10807 |23.04.2021 НОВИНИ

Татяна Дончева за сутрешния брифинг на Борисов: Говори за всичко, най-вече къде го стяга чепика

.
Източник: БГНЕС
Слушах Борисов внимателно и установих, че това не е Изпълнителна комисия на ГЕРБ, а Комисия, на която Борисов казва какво е решил и то в тирада от думи без ясен фокус. Това бе по всички теми, но най-вече по това къде го стяга чепика. Никой няма намерение да режем крака. Това е параноя на един неадекватен човек, който не може да приеме мисълта, че няма да е на някакъв пост.
 

Това заяви в ефира на bTV зам.-препдседателят на Народното събрание и депутат от "Изправи се! Мутри вън!" Татяна Дончева. Нейното гостуване в сутрешния блок на националната телевизия бе прекъснато от прякото предаване на поредния Facebook брифинг на премиера в оставка, болничен и отпуск, който продължава да избягва журналистите.



Дончева обясни, че искането председателите на ВАС и ВКС са били изкуствено вкарани и поясни - те не могат да бъдат изслушвани по конкретни дела и никой не може да им задава такива въпроси. Дончева определи като умишлено създаването на шум. 


“Няма никой да ги  разпитва в парламента. Има функции за какво се състои това изслушване. става дума за институциите, които ръководят. Не за конкретни дела. но той не знае това. Той не знае с какво се занимава парламентът”, отсече Дончева и заяви - 12 години България се управлява от премиер без грам институционална култура. 


Дончева посочи още, че правителство с мандата на "Има такъв народ" е най-приемливият вариант, а парламентът и кабинетът да са с кратък хоризонт на работа - до Нова година. 


"България има трудни проблеми, хубаво е, че ГЕРБ вече ги признава. Но партията на Слави Трифонов досега не е показала по никакъв начин да осъществи мандата, да състави правителство. Дали ще продължи с това поведение, не можа да прогнозирам, но най-леко може да се направи правителство с мандата на ИНТ", обясни още зам.-председателят на НС. 


Тя не пропусна да коментира и една от новите опорки на ГЕРБ за заговарянето по кьошетата и липсата на прозрачност в преговорите. 


"Много е смешно, когато един човек, бил четири години външен министър започне да плаче по този начин. ГЕРБ няма нужда да знаят дали се водят разговори и какво е тяхното съдържание. Така е навсякъде по света. Не се водят разговори пред камери. Хубаво е и за резултата на едни разговори да има тишина. Не е нужно ГЕРБ да бъдат осведомени", заяви Дончева и посочи - проектопремиерът Даниел Митов иска "клюкарска информация". 



"Избирателите не искат да ги осведомяваш като клюкарка какви разговори водиш. Искат да се състави кабинет, който да има кратък, предварително оповестен хоризонт", допълни Дончева. 


Според нея в момента избирателите очакват няколко неща - политиците да не им прехвърлят собствените си проблеми и да има кабинет. 


"60% от хората не искат бързи избори. Причината е в това, че не са готови с нов избор. Искат да видят кой какво може, как ще се представи и могат ли да се решават проблеми", обясни още Дончева. 


"Нека да опитаме да стимулираме формацията "Има такъв народ" да направи правителство или поне да направи сериозен опит за това. По-реалистично е. Да се направи правителство на магия с мандат на "Изправи се! Мутри вън!", която има 14 депутати е нещо, което няма да има дълъг живот. Да работим за попълване на такава законодателна програма, която да избие важни лостове на влияние на ГЕРБ. Надявам се колегите да не се заблуждават от този плачлив тон и този театър, който гледаме за пореден път", коментира още Дончева.


По думите и при всички случаи трябва да се приемат промени в изборното законодателство. Дончева посочи, че не е добре да се отива на президентски избори със служебно правителство, защото това би било тема на упрек. Дончева обаче отсече - трябва да се изземат всички властови, силови и финансови позиции на ГЕРБ, което включва промяна в Съдебната система, преосмисляне позициите на специализирания съд и прокуратура, преосмисляне статута на главния прокурор. 


"Съдебната система трябва да бъде отделена и да покажем с решения, че прокуратурата трябва да се извади от съдебната система", обясни Дончева. 


Тя категорично отрече обвиненията на патриотите, които останаха извън 45-тия парламент, че Дончева лобира като практикуващ адвокат за промените в НПК. 



"Нямам обвиняеми лица, които са засегнати от тези текстове. Не всеки практикуващ юрист е лобист - той просто е запознат с проблемите. Текстът не предвижда прекратяване на дела. Той касае досъдебната фаза и предвижда право на обвиняемия да поиска внасяне на делото в съда", посочи още Дончева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 15258 |18.04.2021 Татяна Дончева: Потресаващо! Борисов иска пари от Европа без да може членоразделно да обясни основите на Плана . 10| 4383 |16.04.2021 Заради хаоса в залата: Дончева прекъсна заседанието и свика председателски съвет . 2| 3927 |16.04.2021 Дончева: През последните 12 години гледахме една парламентарна вакхналия . 26| 6648 |15.04.2021 Татяна Кристи: Цар плъх, не е вече цар, дори не е и жив плъх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads