Реклама / Ads
1| 2536 |12.07.2023 НОВИНИ

Тази седмица решават за председателите на комисиите

.
След месеци спорове парламентарните комисии в Народното събрание може би най-сетне ще имат своите председатели. В деловодството са постъпили проекторешенията, които се очаква да бъдат разгледани най-късно до петък. Възможно е депутатите да се заемат с въпроса още утре.
 

В текстовете не са посочени имената на бъдещите шефове на комисии, тъй като според практиката това се случва в зала и на база на договорка между парламентарните групи. Тази сутрин пред журналисти Кирил Петков от ПП-ДБ заяви, че тежестта в комисиите ще е върху ГЕРБ, след като тежестта в Министерския съвет е на ПП-ДБ. По този начин, твърди Петков, ще се осъществява взаимен контрол. 

 

Според информация на OFFNews "Продължаваме промяната - Демократична България" ще оглави две комисии. Една от тях е комисията по въпросите на Европейския съюз, на която шеф ще стане Кирил Петков. Именно той тази сутрин заяви, че ПП-ДБ ще поемат въпросната комисия. Божидар Божанов ще стане шеф на комисията по електронно управление.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вероятно ще оглави комисията по външна политика. Към края на месец юни той бе избран за неин член на мястото на Вежди Рашидов, който бе избран за член на Комисията по вероизповеданията. ЕРБ ще вземе ръководството на повечето комисии, сред които още социалната, енергийната, регионалната и тази по отбрана.

 

Очаква се ИТН да поемат комисията по земеделие, а “Възраждане” - тази по туризъм. БСП ще поемат комисията за българите в чужбина. 

 

Пет комисии ще ръководят от ДПС. Една от тях е бюджетната, начело на която евентуално ще застане Йордан Цонев. Лидерът Мустафа Карадайъ пък е поискал Делян Пеевски да стане част от правната комисия на мястото на Гюнер Ахмед. Засега Пеевски остава част от конституционната комисия.  Самият Карадайъ пък се отказва от мястото си в конституционната комисия, а на мястото му ще влезе Ертен Анисова.

 

Припомняме, че скандалите около ръководствата на комисиите оставиха въпроса нерешен месеци наред. Това наложи промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, според което избраният за председател по силата на т.нар. “джентълменско споразумение” Росен Желязков имаше правото да определя временни председатели. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2823 |12.07.2023 Ген. Съби Събев: Москва няма способности да води друга война, преди да е завършила тази в Украйна . 0| 2762 |12.07.2023 Спират топлата вода към абонатите, захранвани от ТЕЦ ”София Изток” за седмица . 0| 2675 |10.07.2023 Джо Байдън: При край на огъня можем да предложим на Украйна защита, като тази на Израел . 0| 2655 |10.07.2023 Тази седмица парламентът ще разгледа на първо четене бюджета за 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads