Реклама / Ads
1| 2686 |29.11.2023 НОВИНИ

Тежки наводнения отнеха живота на над 200 души в Източна Африка

.
Източник: БГНЕС
Правителства на страни от Източна Африка, както и ООН, съобщиха за нарастващ брой загинали и разселени след наводнения, предизвикани от продължили седмици проливни дъждове в региона, предаде ДПА.
 

Само в Кения и Сомалия повече от 200 души са изгубили живота си. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси предаде днес, че броят на смъртните случаи в Сомалия е 96, а 746 000 души са напуснали домовете си, за да се спасят от бедствието. Предполага се, че общо два милиона човека в страната са били засегнати от бедствието.

 

Обстановката се усложнява и в съседна Кения. Вътрешният министър Реймънд Омоло информира, че в източноафриканската страна са загинали най-малко 120 души. Освен това хората от 90 000 домакинства са били подслонени в 120 лагера за временно настаняване.

 

Наводненията в региона бяха предизвикани от проливни дъждове, свързани с климатичния феномен Ел Ниньо, припомня ДПА. Хуманитарни организации вече алармираха за нарастващ брой на случаи на холера и други болести, причинени от застоялата вода в районите, пострадали от наводнението. Положението е изключително тежко в провинцията, както и в по-бедни градски райони без канализационна система. 

 

През последните години Сомалия, Североизточна Кения и части от Етиопия бяха силно засегнати от суша. Дъждовните периоди в региона обикновено възникват два пъти в годината, но през последните пет такива сезона нямаше достатъчно валежи, отбелязва ДПА.

 

Феноменът Ел Ниньо, причинен от затоплящата се тропическа част на Тихия океан, предизвиква климатични аномалии, например проливни дъждове в сухи райони и суша в дъждовни зони. Той се наблюдава на всеки две до седем години. Специалисти, запознати с промените в климата, споделят, че глобалното затопляне засилва още повече особено тежките последици от Ел Ниньо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3885 |29.11.2023 Ваня Григорова: Путин вече е в СОС. Нека не търсят подкрепа от него . 0| 2822 |29.11.2023 Убиецът на Митко от Цалапица се подвизавал в Дания като чистач на стъкла . 13| 7625 |29.11.2023 България купува наземна ПВО заедно с 11 държави, браним европейското небе . 8| 3215 |29.11.2023 Болно здравеопазване: Лекари просто няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads