Реклама / Ads
3| 2163 |26.08.2024 НОВИНИ

"Телеграм": Павел Дуров няма какво да крие

.
Източник: БГНЕС
Компанията собственик на мобилното приложение "Телеграм" заяви, че директорът ѝ, милиардерът с френско и руско гражданство Павел Дуров, "няма какво да крие".
 

Дуров беше арестуван на летище северно от Париж за престъпления, свързани с работата на приложението.

 

Съобщава се, че разследването е свързано с недостатъчно модериране, като Дуров е обвинен, че не е предприел мерки за ограничаване на престъпното използване на Telegram. Приложението е обвинено в липса на сътрудничество с правоприлагащите органи във връзка с трафик на наркотици, сексуално съдържание за деца и измами.

 

В изявление Telegram заяви, че „модерацията му е в рамките на индустриалните стандарти и постоянно се подобрява“.

 

„Абсурдно е да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с нея“, заявиха от приложението.

 

Telegram заяви, че Дуров често пътува в Европа, и добави, че спазва законите на Европейския съюз, включително Закона за цифровите услуги, който има за цел да осигури безопасна и отговорна онлайн среда.

„Почти един милиард потребители в световен мащаб използват Telegram като средство за комуникация и като източник на жизненоважна информация“, се казва в изявлението на приложението.

 

„В очакване сме на бързо разрешаване на тази ситуация. Telegram е с всички вас“.

 

Според съдебни източници, цитирани от информационна агенция АФП, задържането на Дуров е било удължено на 25 август и може да продължи до 96 часа.

 

39-годишният Павел Дуров е роден в Русия, а сега живее в Дубай, където е базиран Telegram. Той има двойно гражданство от Обединените арабски емирства и Франция.







Telegram е особено популярен в Русия, Украйна и държавите от бившия Съветски съюз.

Приложението беше забранено в Русия през 2018 г., след като преди това той отказа да предаде потребителски данни. Забраната беше отменена през 2021 г.

 

Telegram се нарежда сред основните платформи за социални медии след Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok и Wechat.

 

Дуров основава Telegram през 2013 г. Той напуска Русия през 2014 г., след като отказва да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните общности в неговата социална медийна платформа VKontakte, която продава.

 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова публикува в Telegram съобщение, в което пита дали западните неправителствени организации за защита на правата на човека ще премълчат ареста на Дуров, след като те разкритикуваха решението на Русия да „създаде пречки“ за работата на Telegram в Русия през 2018 г.







Telegram позволява създаването на групи с до 200 000 членове, което според критиците улеснява разпространението на дезинформация и споделянето от потребителите на конспиративно, неонацистко, педофилско или свързано с тероризъм съдържание.

 

В Обединеното кралство приложението беше проверявано за това, че в него се помещават крайно десни канали, които са допринесли за организирането на насилствените безредици в английските градове по-рано този месец.

 

Telegram премахна някои групи, но като цяло системата му за модериране на екстремистко и незаконно съдържание е значително по-слаба от тази на други компании за социални медии и приложения за съобщения, твърдят експерти по киберсигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2151 |26.08.2024 Хамас отхвърля новите израелски условия в преговорите за спиране на огъня . 0| 2154 |26.08.2024 "Ислямска държава" публикува видео с предполагаемия нападател от Солинген . 0| 2499 |26.08.2024 Динамично време: Чакат ни валежи, гръмотевици и захлаждане през новата седмица . 3| 2199 |26.08.2024 Ще препъне ли Калин Стоянов кабинета "Главчев 2"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads