Реклама / Ads
2| 2559 |27.08.2024 НОВИНИ

Експерти категорични: Дуров знаел, че ще го арестуват във Франция. Telegram се използва и за терористична дейност

.
Източник: БГНЕС
Основателят на Telegram Павел Дуров е разследван за 12 престъпления. Сред тях сa съучастие в администрирането на онлайн платформа за извършване на незаконни транзакции на организирани преступни групи, отказ за предаване на информация, която е необходима на службите, съучастие в съхраняване на порнографско съдържание с непълнолетни и в разпространение на наркотици в киберпрестъпления.
 

Това казаха официално от френската прокуратура по повод на задържането на Дуров. 39-годишният милиардер е наричан още "руският Зукърбърг", защото до преди години притежаваше и руския еквивалент на Facebook - "ВКонтакте". Френският президент Еманюел Макрон твърди, че арестът на Дуров не е политическо решение, а решение на съдиите.





Политика или грижа на правоохранителните органи за чистотата в социалните мрежи стои зад ареста на Павел Дуров? Темата в студиото на "Здравей, България" направи киберекспертът Любомир Тулев. 

 

"Дулев много отдавна избяга от Русия. Към неговото портфолио от активи трябва да добавим и една от криптовалутите - Tom, която той разработи и беше сред 10-те най-популярни. Тоест, доста често тя се използва именно като монета за транзакция на престъпна дейност", заяви той. 

 

По думите му Telegram в момента в световен мащаб се използва от близо милиард потребители. "Това е приложение, което се използва и за терористична дейност. Преди години имаше проучване, според което,  34% от терористичните организации в света, се свързват именно през него. Така че масово се използва това приложение. Telegram дава възможност за канали и за групи, което леко го отличава от останалите подобни платформи. Каналите са по подобие на Facebook страници, които могат да бъдат публични или скрити. Те могат да съдържат до 200 000 потребители. И те могат да разпространяват всякаква фалшива информация, порнография, наркотици и прочее", обясни киберекспертът. 

 

И допълни: "Според действащите законови наредби в Европа, пък и в САЩ, една платформа не е отговорна за съдържанието, което е в тези публични канали. Но, когато някой съд някъде по света, задължи тази платформа да премахне дадено съдържание, което те са установили, че е незаконно - и тази платформа извърши нейната си проверка и наистина установи, че съдържанието е незаконно - тя трябва да го премахне. И тук, всъщност, Telegram са укорими според обвиненията на френските служби. Те казват, че въпреки, че са получавали такива запитвания, такива запитвания от френските служби за премахване на съдържание, което е незаконно и е доказано, че е такова -  Telegram просто отказва да го премахне", подчерта Тулев. 

 

Арестът на създателя на Telegram Павел Дуров коментира и журналистът Светлин Желев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Той посочи, че срещу Дуров вече има официално повдигнати обвинения, които не са политически, а за това, че платформата дава свобода на разпространение и отказва модерация на различни престъпления. Журналистът поясни, че Дуров е бил предупреждаван многократно, а също така е знаел, че ще бъде арестуван във Франция, тъй като заповедта е пусната много отдавна.





Желев смята, че повдигнатите обвинения до известна степен са правдиви. Той допълни, че една от основните теми в казуса е свободата на словото и регулацията в социалните мрежи.

 

Желев допълни, че преди Telegram Дуров става известен със създаването на руския Facebook - „ВКонтакте“. Той поясни, че руските власти са искали да имат контрол върху мрежата, за да имат достъп до данни на опозицията, на протестиращи. Социалната мрежа продължава да работи и днес, но тя е отнета от създателя чрез инвестиции на руски олигарх. Желев посочи, че след това Дуров прави Telegram.

 

„Това приложение не е най-сигурното, което предлага комуникация между потребителите“, каза още журналистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2539 |27.08.2024 Митрополит Евстратий: 80% от Украйна поиска да ограничи Московската патриаршия. В България все повече разбират ролята на Русия . 0| 2644 |27.08.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 1| 3428 |27.08.2024 Бедствено положение и воден режим: Държавата праща бутилирана вода . 0| 2178 |27.08.2024 Внимавайте в морето! Двама мъже се удавиха в Бургаско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads