Реклама / Ads
0| 3562 |13.09.2016 НОВИНИ

Теменужка Петкова: Имаме претенции по лихвите за АЕЦ „Белене“

.
Теменужка Петкова
Имаме претенции по отношение на лихвата, която е начислена от Международния арбитраж за оборудването на АЕЦ „Белене”. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди откриването на 4-тото издание на Европейския минен бизнес форум.
 
Във връзка с възможността Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати на руската „Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ „Белене" чрез държавен кредит, енергийният министър посочи, че в момента се обсъждат различни варианти за това как НЕК да погаси своето задължение, съгласно решението на международния арбитраж.

„Миналата седмица имахме първа среща на работната група с колегите от „Росатомстрой" и „Атомстройекспорт". Обсъдихме в детайли решението на арбитража, уточнихме размера на лихви и главници. От тук нататък следва изпълнението на ангажимента по това дело. Ще намерим решение. Длъжни сме да го направим и ще го направим", заяви министър Петкова.

„Ние имаме претенции по отношение на лихвата, която е начислена от Международния арбитраж, тъй като според нас се е получила техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихвата, т .е. получила се е сложна лихва - нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено. Затова ние искаме прецизиране на тази сума", обясни Петкова. По думите ѝ предстои да се уточни размерът на финалното плащане, но при всички случаи ще има намаление на това задължение с оглед мотивите на нашата страна за определяне на лихвите. Министър Петкова не посочи с колко би могла да се намали сумата. „Това ще посочи Международният арбитраж, но ние сме изложили нашите аргументи точно в лихвите, които са начислени към настоящия момент след 2 юли 2015 година. Така че се надявам Международният арбитраж да вземе предвид нашите ангажименти, които са основателни", коментира енергийният министър.

„Ние не можем да имаме претенции каква трябва да бъде лихвата, ние просто изразяваме мнение, че размерът ѝ не е определен така, както трябва да бъде, съгласно нашите анализи", допълни тя. По думите ѝ руската страна ще се съгласи за инспекция на съоръжението, тъй като няма как да се плати нещо, преди да бъде видяно. „Обществото трябва да знае, че през 2012 година са извършени подобни инспекции и те са 7 на брой. Проследени са определени етапи от изграждането на това оборудване. След това нашите колеги от „Росатомстрой" и „Атомстройекспорт" са продължили с производството на това оборудване и вторият реактор е почти на 90% произведен според тях и според решението на Арбитража, но ние няма как да сме сигурни в това. Трябва да отидем и да видим", посочи министър Петкова. Но въпрос дали финансовият министър би бил склонен да обсъжда възможността за държавно финансиране на заема, като се има в предвид лошото финансово състояние на дружествата от БЕХ, тя подчерта, че не би казала, че финансовото състояние на дружествата от БЕХ е лошо. „Ако през 2014 година БЕХ беше на загуба 277 милиона лева, то сега - за 2015 година БЕХ е на печалба с 29 милиона лева. Това не се случва, ако дружествата не са в необходимата финансова форма, така че не съм съгласна с това. Що се отнася до финансовия министър - това са решения, които ще бъдат взети в рамките на цялото правителство и ще бъдат обсъдени с колегите от българския парламент. Това ще бъде решение, което ще бъде взето от всички, тъй като касае поколения напред. То е много важно и трябва да бъде взето с консенсус", коментира още министър Петкова.

На 16 юни Международният арбитражния съд в Женева реши НЕК да плати на руската „Атомстройекспорт" 670 милиона евро за поръчаното оборудване на АЕЦ „Белене", като към сумата всеки ден се начислява лихва от от 167 хиляди евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3843 |12.09.2016 Капитанът на ”Лудогорец”: Имаме шансове, нямаме конкретна цел . 0| 3776 |10.09.2016 Йотова: Или оставаме в периферията на Европа, или ще имаме друго бъдеще, което да задържа децата ни . 0| 3684 |08.09.2016 Ст. Георгиев: Имаме руско оборудване за два ядрени блока, не за един . 0| 4764 |18.08.2016 Т. Петкова: Търсим бързо, но не прибързано решение за АЕЦ ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads