Реклама / Ads
9| 4763 |20.04.2018 НОВИНИ

Енергийната министърка поиска да строим АЕЦ ”Белене”

.
Източник: БГНЕС
Енергийният министър Теменужка Петкова поиска активите на ”АЕЦ Белене” да бъдат оползотворени по най-добрия начин - да се проведе открита процедура и да се избере стратегически инвеститор, който иска да инвестира в този проект.
 
"Цялото оборудване вече е на територията на България. До 30-ти юни ще депозираме в парламента своето предложение. Развръзката трябва да бъде такава, че да се защитят нашите интереси. Това решение касае поколения напред и трябва да бъдем достатъчно отговорни", посочи Петкова.

По темата с продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ тя отбеляза, че финансовите източници на "Инерком" за придобиването още не са ясни. По думите й сделката може да бъде факт ако потенциалният купувач осигури финансовия ресурс в определен срок от време. Ако не успее, чешката страна може да пристъпи към преговори с втория в класирането, който е индийската компания - India Power.

Петкова коментира и на цената на електрическата енергия, като поясни, че тя е изцяло в компетенциите на КЕВР. Те определят цените на електрическата енергия и последната дума е тяхна. Комисията ще защити интересите на потребителите, заяви Теменужка Петкова пред националната телевизия.

По думите й исканото увеличение на цената на тока на от ТЕЦ "Марица Изток 2" е заради високата цена, която централата плаща за вредни емисии. Тази година трябва да плати 200 млн. лв. за емисии, обясни енергийният министър. И поясни, че тези разходи трябва да са калкулирани в цената.

Относно НЕК, тя обясни, че Националната електрическа компания ще отбележи положителен финансов резултат, което не се е случвало от години, а печалбата ще е около 6 млн. лв.

По отношение на протестите, които бизнесът подготвя, срещу преференциалните цени, на които изкупуват тока от "американските централи", министърът на енергетиката заяви, че това е инвестиция от 2001 г. и има сключени договори, в които ясно са упоменати параметрите на взаимоотношенията.

"В момента се работи се работи върху анализ на възможността да бъде изработена методика, която да даде отговор на въпроса какъв би бил размерът на невъзстановяемите разходи за инвестиции", добави министърът. Според нея ще се намери най-добрият начин да се постигне диалог.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4609 |18.04.2018 Със скелети и надгробни плочи родители на деца с увреждания поискаха помощ . 1| 5740 |07.04.2018 Ципрас поиска Турция да освободи задържаните гръцки военнослужещи . 7| 6498 |29.03.2018 Русия поиска от Великобритания правна помощ за Юлия Скрипал . 2| 6484 |22.03.2018 Радев: Израел може да участва в енергийната диверсификация на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads