Реклама / Ads

4| 4060 |09.06.2020

Теменужка Петкова каза, как ще става връщането на парите за парното

.
Теменужка Петкова Източник: БГНЕС
Министър Теменужка Петкова уточни как ще стане връщането на парите. Ако плащаме своите сметки на реален ежемесечен отчет - в първата фактура от топлофикациите ще бъде показан размерът на намалението. За тези, които плащат на годишна база - това ще се случи с изравнителните сметки.

Във фактурите ще стане ясно за какъв период от време се отнася намалението, каква е старата и новата цена и реалното намаление за всеки клиент. Правен е анализ за плащане в кеш, но е станало ясно, че това ще отнеме много време и ресурс, и ще затрудни и клиентите, и топлофикациите, каза Петкова.


Намалението в брой ще получат само онези, които вече не са клиенти на топлофикациите. За да стане това, те трябва да подадат съответно заявление и банкова сметка.


В момента "Булгаргаз" подписва 199 споразумения с клиентите си за връщане на 210 млн. лв. надвзети пари заради предоговорената с "Газпром" по-ниска цена на природния газ, съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Това са топлофикационните и газоразпределетилените дружества. Петкова обясни, че на домакинствата пари няма са връщат, а надвзетите суми ще се приспадат от сметките. Реални пари ще получат само онези абонати, които вече не са клиенти на топлофикационните дружества.


Петкова определи намалението на цената на природния газ, което са успели да постигнат след няколкомесечни преговори с "Газпром" като безпрецедентно. То е насочено единствено и само към това да се възползват от него именно битовите потребители и българския бизнес, каза министърът.


"Първото и най-важно условия беше КЕВР да изготви 8 нови ценови решения, които представят цената на природния газ на база на предоговорените параметри между "Булгаргаз" и "Газпром". Тези 8 ценови решения вече са факт - предоставени са на "Булгаргаз", който от своя страна направи преизчисленията и подготви 199 споразумения, които се подписват с клиентите. И съгласно закона в 30-дневен срок топофикационните и газоразпределителните дружества ще трябва да направят своите преизчисления и да пренесат това върху своите клиенти", обясни Теменужка Петкова.


Министърът на енергетиката коментира и недоразумението на КЕВР с цените на парното. "Това беше чисто един комуникационен проблем, колегите не успяха да комуникират бързо и адекватно това, което са направили като изчисление и да обяснят методиката, на база на която е определена прогнозната цена на топлинната енергия за този период. Беше въпрос на грешна комуникация", подчерта Петкова.

Няма основание българските граждани да се притесняват за това, че ще има покачване на цените на топлинната енергия с 22 %. КЕВР много ясно заяви, че за следващия регулаторен период намалението ще е с 14%, каза тя.

 

Петкова уточни още, че мандатът на КЕВР е изтекъл на 2 април и е в правомощията на НС да продължи и стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията.

"Колегите от парламента работят в тази посока и както предвижда законът, ще бъде определен нов състав. Това са правомощия на НС и изборът и номинациите се случват там", каза тя.

 

Петкова цитира председателя на енергийната комисия в НС Валентин Николов, според когото промяната в КЕВР ще се извърши през юли.

 

Министърът заяви, че този състав на КЕВР се включи в регулирането на енергийната система в много труден момент, когато в енергетиката е имало огромен финансов дефицит.

 

"НЕК генерираше непрекъснат дефицит и загуби и именно с решенията на КЕВР, които през годините бяха балансирани и справедливи, успяхме заедно с парламента, с КЕВР, с правителството да сложим ред в сектор "Енергетика" и сега можем да кажем, че секторът е стабилен и това до голяма степен се дължи на ценовите решения, които бяха взимани в енергетиката", каза Петкова и уточни, че е работила добре колегите от КЕВР.

 

"Комисията в този състав се справи добре и допринесе енергетиката на България да бъде в доста добро състояние", допълни министърът.

 

Тя коментира и цената на електроенергията, която по думите и няма причини да бъде повишена. Системата работи добре, Българският енергиен холдинг и неговите компании са стабилни. 399 млн. лева е нетната печалба на БЕХ за 2019 г, каза Петкова.

 

По думите и заради кризата с коронавируса важните проекти - Интерконектора Гърция - България, "Балкански поток" и процедурата, свързана със стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене", са претърпели реорганизации в дейностите, но сега се полагат усилия това да бъде наваксано.

 

Министърът заяви още, че 26 процента от абонатите на трите електро разпределителни дружества са се възползвали от мерките за удължаване на плащането на сметките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Теменужка Петкова: Заблуда е информацията, че ще има увеличаване на цените на топлоенергията 12| 4324 |05.06.2020 . Теменужа Петкова: Няма основание цената на топлинната енергия да се повишава 3| 4164 |05.06.2020 . Еленко Божков: В момента кредитираме Топлофикациите на Ковачки, закъсняла е оставката на Теменужка Петкова 9| 6265 |05.06.2020 . Теменужка Петкова: Няма да има 20% повишаване на цената на парното. Това е некоректно твърдение 7| 4278 |03.06.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ