Реклама / Ads
0| 3689 |02.04.2022 НОВИНИ

Тепърва предстои кибервойната между Русия и Украйна

.
Повишена остава готовността на експертите по киберсигурност за потенциални хакерски атаки на фона на войната между Русия и Украйна. Войната на компютърния фронт тепърва предстои, но малките битки онлайн продължават и ситуацията ескалира.
 

Служители на британското разузнаване предупредиха в четвъртък, че Русия все по-усилено търси нови мишени за хакерски атаки на фона на отстъпващата инвазия на терен, пишат от британския в. "Гардиън". Допълнителни доклади в сряда разкриха, че руски хакери наскоро са се опитали да проникнат в мрежите на НАТО и военните институции на някои източноевропейски страни.

 

Това показва едно - нещата на кибер фронта се нажежават. 

 

Русия обаче не е особено настъпателна по отношение на кибератаките към момента. За това може да има редица причини, смятат експерти. Възможно е руският президент Владимир Путин да не е почувствал необходимост да използва хакери във военната си стратегия д момента. Възможно е да се опитва да избегне допълнителното отмъщение, обещано от Съединените американски щати, в случай на избухването на кибервойна. 

Възможно е Путин да се стреми към "дълга игра" и планът да е киберактивът на Русия да проникне на различни фронтове, където тихо да изчака, преди да предприеме атака. 

 

Въпреки че Русия бавно извършва големи атаки, тя е насочена към Украйна по други начини. На 24 февруари повече от 10 000 модема на доставчика на сателитна широколентова връзка Viasat бяха изключени от мрежата при хакване, което американските служители приписват на Русия.

 

Въпреки че тази атака саботира хардуерите на украинска територия и тези действия продължават, по-вероятно е Русия да съсредоточи възможностите си в разузнавателна дейност. 


"Знаем, че Русия е доста усъвършенствана в кибер наблюдението и в шпионирането на своите противници и можем да предположим, че те биха искали да научат за санкциите и други данни", твърди пред в. "Гардиън" Глен С. Герстел, бивш главен съветник на Агенцията за национална сигурност и Централната служба за сигурност в САЩ.

Тази седмица САЩ обявиха допълнителни санкции срещу Русия, включително за нейния технологичен сектор.

 

Герстел казва, че е трудно да се предвиди какъв вид офанзива ще започне Русия, тъй като нейната стратегия през целия този конфликт е била непредвидима. Но отговорът на Путин може да се промени в зависимост от ситуацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2919 |29.03.2022 Проф. Александрова: Омикрон не е краят на пандемията, коронавирусът тепърва може да върви към други варианти . 0| 7040 |23.03.2022 Анализатор: Войната и санкциите срещу Русия – какво предстои . 0| 3443 |22.03.2022 Адв. Величков: Разследванията тепърва започват. Радостта на ентусиазираните агитки в Банкя е преждевременна . 0| 4280 |05.03.2022 Бивш военен аташе: Предстои най-страшното – превземане на Киев или ядрен конфликт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads