Реклама / Ads
1| 4049 |18.04.2019 НОВИНИ

ЕП: Терористично съдържание от интернет трябва да се премахва до час

.
Eвропарламентът
Интернет компаниите трябва да премахнат терористичното съдържание в рамките на един час след получаване на заповед от властите. Мярката е възприета, за да се осъществи борба с радикализацията и да се допринесе за обществената сигурност. Компаниите, които системно и постоянно не спазват закона, могат да бъдат санкционирани с до 4% от глобалния си оборот.
 

Това са решили евродепутатиет с 308 гласа "за", 204 гласа "против" и 70 гласа "въздържал се. Така ЕП парламент подкрепя предложение за регламент за борба със злоупотребата с интернет хостинг услуги за терористични цели, пише в съобщение до медиите, цитирано от бТВ.

 

Новоизбраният Европейски парламент ще отговаря за преговорите със Съвета на министрите относно окончателната форма на текста.

 

За терористично съдържание, според законодателството, могат да се определят различни видове материали - текст, изображения, звукозаписи или видео материали, които „подбуждат или скланят към извършване на терористични престъпления или съучастие в тях, дават инструкции за извършване на такива престъпления или подстрекават към участие в дейности на терористична група“. Освен това като такова се определя и съдържание, даващо насоки как да се произвеждат и използват експлозиви, огнестрелни оръжия и други оръжия за терористични цели.

 

Според евродепутатите съдържанието, разпространено за образователни, журналистически или изследователски цели, трябва да бъде защитено. Те също така дават ясно да се разбере, че изразяването на полемични или противоречиви гледни точки по чувствителни политически въпроси не трябва да се счита за терористично съдържание.

 

Процедурата предвижда, след като интернет компания, която предлага съдържание, качено от потребители, е получила заповед за премахване от компетентния национален орган, тя ще разполага с един час, за да го премахне или да забрани достъпа до него във всички държави членки на ЕС.  Това се отнася за компании, които  предлагат услугите си в ЕС. Потребители могат да публикуват свои видеа и други материали в платформи като  Facebook или YouTube.

 

Компаниите обаче няма да бъдат задължени да наблюдават информацията, която предават или съхраняват, нито да търсят активно факти, показващи незаконна дейност, съобщава бТВ.

 

За да помогнат на по-малките платформи, евродепутатите са решили, че когато една компания никога преди това не е получавала заповед за премахване, компетентният орган трябва да се свърже с нея, за да й предостави информация за процедурите и сроковете, най-малко 12 часа преди издаването на първата заповед за премахване на съдържанието.

 

Ако дадена компания е била обект на значителен брой заповеди за премахване, властите могат да поискат от нея да приложи допълнителни конкретни мерки. Евродепутатите от Комисията по граждански свободи се съгласиха да не налагат задължение за мониторинг на качено съдържание, нито за използването на автоматизирани инструменти.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6346 |21.03.2019 Радан Кънев: Създаването на документ с невярно съдържание е престъпление . 0| 3979 |15.03.2019 Папата от днес с интернет страница у нас . 2| 4702 |02.03.2019 Откриха първата европейска образователна платформа с виртуално съдържание . 1| 4244 |28.02.2019 Комисар Колев: Финансовите измами в интернет са като ”Добър ден”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads