Реклама / Ads
1| 4691 |06.07.2010 НОВИНИ

US тест заменя BG матурата

.
учениците предпочитат тестове
Двама уволнени висши чиновници след скандала с издадените теми.
 

Общообразователен тест за всички изучавани предмети по американски модел ще замени формата на сегашните матури, планира просветното министерство
, осведомява днес Монитор. Тестът по общообразователна подготовка ще покрива всички знания от училище и ще се прави на компютър вместо на хартия, обясни министърът на образованието Сергей Игнатов вчера. „Така ще се спестят финанси и сложните човешки отношения при провеждането на зрелостния изпит", отбеляза Игнатов. Идеята е специален софтуер да проверява тестовете за грешки в реално време и веднага след края на изпита резултатите да са готови. Според Игнатов новата технология може да се намеси дори и в оценяването на есето, като проверява за правописни грешки и за количество използвани различни думи. По същия начин се провеждат стандартизираните тестове TOEFL, SAT, Cambridge за кандидатстване в американски и британски университети.

Министър Игнатов подчерта, че промяната във формата на родните матури може да се осъществи след няколко години, докато се снабдят всички училища с достатъчно компютри за един цял випуск. Дотогава обаче американският модел постепенно ще се следва с въвеждане на все повече нови технологии в провеждането на зрелостните изпити у нас. Още в края на следващата учебна година компютър ще генерира теста в деня на изпита, предлага МОМН. Предварително въпросите ще са разделени в сегменти по трудност. За всеки сегмент ще се включат различни въпроси и ще се джуркат като при тотото. След това журналист ще натисне един бутон на компютъра и тестът ще се генерира автоматично.

Според министъра новата система няма да усложни процедурата по подготовка за националния изпит. „Тегленето ще е с половин час по-дълго от сегашното, защото експерт ще провери дали в някои от въпросите на компютъра не е допусната грешки или повторение", обясни Игнатов.

Той настоява и темата за изпита да се смени с есе, като учениците да пишат на свободна задача от рода на: „какво е личното ви отношение към автора"
. „Ако искат, дори могат да напишат и собствено стихотворение за посочения автор", отбеляза Игнатов. Всички изучавани творци от учебника ще се включат в изпитния конспект, като в деня на матурата само един ще се падне, отново на лотариен принцип. Министърът подчерта, че предстоящите поправителни матури ще са по старата схема през септември. Промените в организацията за догодина се налагат заради скандала с изтичането на информация на последната матура по литература. Вече е готов докладът на ГДБОП по случая, който гласи, че двама са издайниците на темата. Отговорникът за брайлирането Асен Петров вече е уволнен от МОМН. За Красимир Лефтеров също е започната процедура за отстраняване от шефа на Центъра за интеграция на малцинствата.

От министерството официално разкриха, че освен изтеглената тема „Силата на словото" в одата „Левски" на Вазов двамата са знаели дори и контролните теми - „Невъзможното завръщане" в „Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и „Магията на любовта" във „Ветрената мелница" на Елин Пелин. Същата системата за издаване на информация е работела и на матурата през 2009 г., сочат резултатите от разследването. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4960 |29.06.2010 Уволниха дисциплинарно предателите на матурата . 0| 5717 |23.06.2010 Предатели от матурата в "Цената на истината" . 0| 4669 |17.05.2010 73 359 зрелостници на матурата по избор днес . 23| 7616 |15.05.2010 Даскали изпортили матурата в скайп срещу 600 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads