Реклама / Ads
0| 3091 |09.06.2022 НОВИНИ

The Guardian: EС скоро маха санкциите срещу любим олигарх на Путин и сестрите му?

.
Алишер Усманов Източник: БГНЕС
Санкциите, наложени на руския милиардер Алишер Усманов и двете му сестри, може да бъдат вдигнати след съдебно оспорване пред Европейския съд.
 

Един от „любимите олигарси на Владимир Путин“, както наричат Алишер Усманов, и сестрите му Саодат Нарзиева и Гулбахор Исмаилова, са подали отделни правни жалби през април в опит да отменят санкциите, които им забраняват да пътуват из ЕС или да използват активи, намиращи се в държавите-членки. Запорирана е и яхта на стойност 600 милиона долара, собственост на олигарха, съобщава The Guardian.

 

Решение за това дали санкциите ще бъдат вдигнати, ще има в следващите две седмици, а окончателно решение - до края на годината. Съдебният процес ще даде на олигарха и близките му достъп до банковите им сметки и активи, които са били замразени или запорирани. Роденият в Узбекистан Усманов е обект на санкции и забрана за пътуване в ЕС от края на февруари, след като Русия нахлу в Украйна.

 

ЕС определи Усманов като един от „любимите олигарси на Путин“, известен като „магнатът на металите и телекомуникациите“ в САЩ и Обединеното кралство, където бе основен спонсор на футболния клуб Евертън.

 

По-късно ЕС разшири санкциите на Исмаилова и Нарзиева за това, че са били финансово „свързани“ с брат си. Този ход доведе до конфискуването на яхта на стойност 600 милиона долара - най-голямата в света - след като германската федерална полиция, която разследва сложна мрежа от холдингови компании, твърди, че е идентифицирала Исмаилова като единствения действителен собственик на яхтата. Говорител на Усманов и сестрите му каза, че собствеността на яхтата „никога не е била укривана“ и че всички необходими документи, свързани със структурата на собствеността чрез тръст, са били предоставени на съответните органи, включително в ЕС, САЩ и Германия, пише БГНЕС.

 

В мотивите на ЕС за налагането на санкции на Усманов се казва, че олигархът е „прехвърлил значителни активи на сестра си Соадат Нарзиева, включително еднократен превод от 3 милиона долара“. В съобщението за санкциите се добавя, че Нарзиева „държи 27 сметки в швейцарски банки, и притежава стотици милиони долари, които могат да бъдат свързани с брат й“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12090 |09.06.2022 Байдън маха Херо Мустафа от поста посланик на САЩ в България. Ето кой я сменя . 0| 3796 |02.06.2022 Guardian: Русия печели икономическата война със Запада - засега . 0| 3167 |02.06.2022 На Деня на детето: Мъж размаха нож на детска площадка. Децата му пречили да си играе . 0| 4922 |31.05.2022 МВР маха работещите пенсионери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads