Реклама / Ads
0| 3722 |30.03.2022 НОВИНИ

The Moscow Times: Над 7000 руски военнослужещи са отказали да воюват срещу Украйна

.
Повече от 7000 руски военнослужещи са отказали да воюват срещу Украйна. Това се съобщава основно от Киев, но има и данни от руски източници, пише руската служба на The Moscow Times. Заради отказ да отидат в Украйна на 25 февруари в Краснодар са уволнени Фарид Читава, командир на взвод на оперативна рота на ОМОН ”Пластун” от местното управление на Националната гвардия, и 11 негови подчинени. Това разказва ръководителят на правозащитната група ”Агора” Павел Чиков.
 

На 29 март стана известно, че 9 от 12 уволнени кубански гвардейци са оттеглили иска си, предаде актуално.ком.


В същото време адвокатът Михаил Беняш съобщава, че е получил нови жалби от служители на сигурността, които не желаят да воюват в Украйна. Той твърди, че става дума за десет представители на военнослужещи от подразделения на Министерството на отбраната и Националната гвардия, съобщава "Кавказ.Реалии" (руските власти смятат изданието за чуждестранен агент).


„Ако оценим броя на лицата, които се намират в подобна ситуация и чиито представители се свързаха с мен, те са около двеста и петдесет. Обръщения идваха от цялата страна”, казва Беняш.


В същото време адвокатът не посочва конкретни военни части и тяхното местонахождение, но признава, че са постъпили няколко жалби от Южния военен окръг, включително от републиките на Северен Кавказ.


На 26 февруари изданието "Обозревател" съобщава, че в Белгород 5000 военнослужещи са организирали бунт и са отказали да отидат да воюват с Украйна. Формално те аргументирали решението си с това, че подобно нещо не е предвидено в договорите им.


На 12 март СБУ публикува видеозапис от разпит на предполагаем руски сапьор. Той казва, че близо до Одеса повече от 600 руски морски пехотинци, изпратени на война, са организирали бунт и отказали да напуснат кораба.


В същия ден Телеграм каналът на Grati съобщава, че най-малко 80 руски морски пехотинци са отказали да участват във войната след кацане в района на Херсон. Сред тях „имаше наборници, които служиха не повече от няколко месеца, някои не бяха успели да положат клетва“.


На 18 март Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че около 130 военнослужещи са отказали да участват във военни действия в пункта на постоянно дислокиране на 20-а мотострелкова дивизия от 8-а общовойскова армия на Южния военен окръг, пише още Актуално.ком.


Пак на 18 март Антон Геращенко, съветник на ръководителя на Министерството на вътрешните работи, публикува в своя канал в YouTube прехванат разговор, който разказва, че има „цяла рота отказници“. Войникът заявява, че „Сирия в сравнение с това е като детска градина“, но се радва, че заради „чистката на армията опашката за апартаменти ще се придвижи напред“.


На 22 март Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че в Ахтирски район на Сумска област около 300 руски военослужещи са отказали да се бият и са напуснали района. Те взели със себе си 70 единици техника.


В същия ден Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че от началото на войната около 220 военнослужещи от 155-а отделна бригада на морската пехота са отказали да участват в бойните действия.


На 25 март 70 руски военни вдигат бунт в Мелитопол поради нежеланието си да участват във военни действия срещу Украйна, съобщават Силите за отбрана на Запорожие.


На 28 март отказват да воюват с Украйна и войници от мотострелковата дивизия от Калининградска област. За това разказва журналистът на УНИАН Роман Цимбалюк. Според него 58 руски войници от 9-и мотострелкови полк на 18-а мотострелкова дивизия на Балтийския флот са пристигнали в района на Белгород и се подготвили за военни действия. Но след като говорили с другари, които вече са воювали в Украйна, те поискали да се върнат у дома.

 

Министерството на отбраната на Руската федерация не потвърждава и не опровергава информацията за отказа на руските въоръжени сили да воюват срещу Украйна.


Военнослужещи от Беларус също отказват да влязат във войната с Украйна. За да потуши протестите на военните, командването започва да назначава руски офицери на висши позиции в армията. Това съобщава Украинският център за стратегически комуникации и информационна сигурност. Освен това там твърдят, че офицери от Министерството на вътрешните работи напускат Беларус заедно със семействата си.


Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна посочва, че наемници от Сирия също отказват да воюват в Украйна. Там са изяснили, че на 22 март руският генерал Александър Журавлев се срещнал с командира на 8-а бригада в южната сирийска провинция Дераа полковник Насим Абу Ира и поискал списък с бойци, готови да участват във войната срещу Украйна. Сирийският полковник не дал ясен отговор, но обещал да се свърже след консултации "с други представители на ръководството на 8-а бригада".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3016 |30.03.2022 Ангел Найденов: Далеч сме от мир и изтегляне на руските войски . 0| 3713 |29.03.2022 Мария Захарова: Русия ще отговори на всички за изгонването на руски дипломати . 0| 4589 |29.03.2022 Ройтерс: Разпознават мъртвите руски войници в Украйна с американска технология . 0| 3597 |29.03.2022 Съветникът на руския президент Медински: Среща между Путин и Зеленски - само при определени условия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads