Реклама / Ads
0| 5077 |01.09.2022 НОВИНИ

The Wall Street Journal: G7 има план за борба с Путин

.
В седмия месец от пълномащабна руска инвазия в Украйна, финансовите министри на страните от Г-7 са готови да се споразумеят и да представят план за определяне на горни цени за петрола от Русия. Това съобщава The Wall Street Journal.
 

Предполага се, че пределните цени ще се прилагат не само за нефта, но и за нефтопродуктите, включително мазута, като един от основните експортни продукти на Русия.


Планът предвижда забрана за финансиране и застраховане на транспортирането на руски петрол, ако той се продава над установената цена. Според мозъчния тръст Bruegel страните от Г-7 застраховат повече от 90% от световното корабоплаване.


Споразумението ще влезе в сила през декември, когато влезе в сила европейското ембарго върху руския петрол. Според плана той трябва да бъде смекчен - забраната на ЕС за застраховане на транспортирането на петрол ще бъде премахната, което ще позволи на европейските компании да продължат да предоставят финансови услуги за транспортиране и продажба на руски петрол, но само на фиксирана цена.


Припомняме, че идеята за въвеждане на пределни цени на руския петрол беше представена на срещата на лидерите на Г-7 в края на юни. Така страните от "голямата седморка" възнамеряват да ограничат приходите на Москва от продажбата на петрол.


Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън представи идеята на азиатските лидери по време на задгранична обиколка миналия месец и каза пред Ройтерс, че е водила окуражаващи разговори с Индия.


Някои петролни търговци и анализатори изразиха съмнения, че таванът на цените ще проработи, тъй като Русия е намерила начини да транспортира петрола си до Азия, без да прибягва до западна корабна застраховка. Москва също може напълно да спре износа на част от петрола, което ще доведе до по-нататъшно повишаване на цените на енергията.


Членовете на Г-7 се опитват да намерят начини да запълнят енергийната празнина и да се справят с нарастващите цени, като същевременно спазват ангажиментите си в областта на климата.


„Докато постепенно изтегляме руските енергийни ресурси от нашите вътрешни пазари, ние ще се стремим да разработим решения, които ще намалят приходите на Русия от въглеводороди, ще поддържат стабилността на глобалните енергийни пазари и ще минимизират негативните икономически последици“, се казва в изявление на Г-7.


На 31 май председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че лидерите на страните от ЕС са постигнали споразумение за забрана на износа на руски петрол .


Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен петролното ембарго ще намали около 90% от вноса на петрол от Русия в страните от Европейския съюз до края на тази година.


На 3 юни 2022 г. Европейският съвет реши да наложи шестия пакет от санкции срещу Русия и Беларус, който трябва допълнително да ограничи способността на Кремъл да финансира войната в Украйна.


На 6 юни 2022 г. журналисти от The Independent посочиха голяма дупка в руското петролно ембарго .


На 2 август стана известно, че ако Русия не вземе предвид тавана на цените на своя петрол, страните от Г-7 обмислят налагането на пълна забрана за транспортиране на руски петрол сред опциите, които ще лишат Москва от огромни приходи на фона на нейната инвазия на Украйна.

Европейският съюз планира да забрани вноса по море на суров и рафиниран петрол от Русия до 2023 г. САЩ и техните съюзници искат да ограничат цените на руския петрол между 40 и 60 долара за барел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3724 |17.05.2022 CoolCola, Fancy и Street - руските заместители на популярните напитки . 0| 4081 |21.03.2022 The Wall Street Journal: Кремъл преминава към „план Б“ във войната с Украйна . 48| 4734 |26.03.2021 Wall Street Journal: Русия използва уязвими членки на НАТО и ЕС и култивира шпионски мрежи . 28| 14350 |18.03.2021 East Journal: България. Последните седмици на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads