Реклама / Ads
15| 5215 |19.11.2022 НОВИНИ

Тя ще лежи 15 години за кървава измама. Беше детето-чудо, а сви милиарди

.
Елизабет Холмс
Очакваното се случи: Елизабет Холмс, която създаде прочута преди време стартъп компания в Силициевата долина, бе осъдена на 11 години затвор. Основанието за присъдата е измама на инвеститори в особено големи размери. Холмс и защитата й обявиха, че не са съгласни с присъдата и ще я обжалват.
 

Самият съдия по делото Едуард Давила сподели опасенията си, че случаят е притеснителен не само за обвиняемата, но и за тези, които са й повярвали, без да се замислят сериозно, на каква компания се доверяват.

 

"Това е дело за измама, при което едно добре формулирано начинание предлага големи очаквания, само за да бъде попарено от неистини, погрешни твърдения, обикновена надменност и лъжи", казва съдия Давила.

 

През 2014 г., когато беше на 30 години, списание "Форбс" обяви Холмс за най-младата жена милиардер, спечелила сама богатството си. Тогава нейната компания "Теранос" бе оценена на 9 млрд. долара заради обещанията, че е на прага да изобрети уникален метод за кръвни тестове само с няколко капки, а не кубика, кръв. Откритието щели да направят ненужни скъпите лаборатории, да се продават в дрогерии и да се използват у дома или там, където избухват въоръжени конфликти. Нарекоха това първоначално "революция с кръвта", но след това тя се привърна в "кървава измама" за милиарди...

 

И точно в пика на славата разследване на "Уолстрийт джърнъл" от 2015 г. показа, че всичко това е една голяма измама, прикрита зад внимателно изграждан имидж и строга секретност какво се случва в „кухнята“ на "Теранос", където личният ѝ дял се оценяваше на 4.5 млрд. долара.

 

Сред инвеститорите ѝ имаше и известни имена като бившия държавен секретар Хенри Кисинджър, хора от големия бизнес, актьори и др.

 

Холмс е красива млада дама с богата обща култура, което й е позволявало да влиза лесно в контакт и да печели доверието на много хора от различни сфери на обществения живот.

 

През януари тя бе осъдена в Калифорния за три случая на измама на инвеститори и един на заговор. 38-годишната Холмс се яви вчера в съда, за да чуе размера на наказанието. Прокуратурата поиска 15 години затвор и обезщетения за пострадалите в размер на 803 милиона долара. Според защитата измамата е за 44.3 млн. долара.

 

Осъдените по други подобни големи дела са получавали между 10 и 25 години, но за Холмс имаше призиви към съда да бъде снизходителен от над 130 нейни приятели, близки, инвеститори, бивши служители и дори от сенатор. Изтъкваше се, че има две деца, за които трябва да се грижи.

 

Съдът обаче си свърши работата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3102 |16.11.2022 ДСБ ще има офис на бул.”Витоша” за 10 години . 0| 2714 |15.11.2022 Галопиращата инфлация у нас забавя ход за пръв път от две години . 2| 4573 |13.11.2022 Евростат за 2021 г.: Над 1,2 милиона българи на възраст от 15 до 64 години са извън работната сила . 1| 2979 |12.11.2022 Дъждовна събота - кога ще спрат валежите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads