Реклама / Ads
1| 4196 |15.10.2024 НОВИНИ

Точността на украинските дронове достига 80% в последните седмици благодарение на изкуствен интелект

.
Източник: БГНЕС
Изкуственият интелект (AI) повишава точността на украинските дронове от под 50% през 2023 година до около 80% в последните седмици, сочи материал в Kyiv Post.
 

Изданието цитира разследвания на The Time и британското военно издание Forces News относно помощта, която предоставя на Киев компанията Palantir.

 

Представители на украинските власти са категорични пред The Time, че използват възможностите на софтуера на компанията за множество цели, включително за разработване на модели за разминиране на площи, следене на движението на вражеската армия, разпознаване на цели като артилерийски установки, радари и други.





Изкуственият интелект към момента позволява на разузнавателните дронове SAKER да разпознават руските военни по техните униформи, оръжия и оборудване, след като софтуерът "изучава" видеа и изображения от бойното поле. Тези дронове не разчитат на GPS за насочване и съответно не са толкова уязвими на средствата за радиоелектронна борба. Но не само развитието на технологиите, за което Украйна дава широко поле, но и обучението на пилотите на дронове увеличава ефективността на безпилотните самолети през последните две години, в които те станаха важна част от бойните действия.

 

Руските окупатори също залагат на изкуствения интелект и новите технологии в своите разработки и опасенията са, че това ще бъде една от заплахите на бойното поле в бъдеще. Украинските военни анализатори от Defense Express предават за модел на дрон със самонасочване и сателитна комуникация, който разчита на терминалите на Starlink. Засега това е само прототип, но той ще може да бъде управляван от всяка точка на света.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8898 |15.10.2024 България се прости с Кирил Маричков. Стотици изпратиха рок легендата в „Света София” /снимки/ . 1| 2172 |15.10.2024 Фон дер Лайен предлага по-строга политика за мигрантите. Обвини Русия и Беларус в тласкане на мигрантски потоци . 6| 2202 |15.10.2024 Дария Навалная, част от предизборния екип на Камала Харис . 1| 2227 |15.10.2024 Заради технически проблем: Изпитът на деветокласниците по природни науки бе прекратен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads