Реклама / Ads
1| 2810 |24.02.2022 НОВИНИ

Тодор Тагарев: Целта на Путин е цяла Източна Украйна

.
Тодор Тагарев
Целта на инвазията, обявена от президента на Руската федерация Владимир Путин, няма да се ограничи само с Донецк и Луганск, а ще има за цел цяла Източна Украйна. Това мнение изрази пред БНТ международният експерт и бивш служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.
 

"Войната от 2014 продължава, но вече имаме коренно различна ситуация. 8 години имаше обстрели по линия на конфликт между сепаратистите и Украйна. В момента имаме удари по реална военна сила, имаме инвазия" подчерта той.


По думите му не е изключено руските войски да започнат да нападат не само военни цели, както правят към момента, а да започнат да удрят цивилни цели. Без никакво съмнение ще се стигне и до анексация на Донецк и Луганск по подобие на Крим през 2014, който отново също обяви независимост. Изобщо не следва да се изключва и най-сериозния вариант - целта на руската инвазия да е цяла Украйна, подчерта Тагарев.


Мнението на експерта подкрепи и Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност. "Путин е призовал украинските войски да свалят оръжието си, което значи, че се готвят за директен сблъсък. Поне на този етап Русия разгледа военна операция на територията Източна Украйна, дали е се развие още по-неблагоприятен сценарий за завземане на цялата страна не знаем, но смятам, че Русия ще се опита да разшири териториите около Крим", каза той.


И двамата експерти подчертаха тупикът, в който се намира ООН що се касае до осъждането на инвазията. Причината - Руската федерация е, освен постоянен член, така и към момента председател на Съвета за сигурност към световната организация. "Лидери като Шолц и Маркон обаче направиха повече, отколкото дори бе нужно, за да предотвратят конфликт, демонстрираха силна гъвкавост.


Крайно време е вече освен гъвкавост, европейските лидери да демонстрират вече и категоричност, освен само гъвкавост", добави Тагарев. И обобщи - ако Путин не бъде спрян, няма да се ограничи до Украйна. Божилов пък сигнализира - текущата ситуация може да доведе до изключително сериозна икономическа криза в глобален план.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3571 |23.02.2022 Проф. Тагарев: Липсата на обща декларация от НС за действията на Русия е проблем . 29| 3470 |22.02.2022 Поптодорова: Путин делегитимира правото на суверенитет на Украйна . 13| 4367 |21.02.2022 Елена Поптодорова: Това с украинските гранатомети е публично отстрелване на България . 27| 3827 |19.02.2022 Тодор Тагарев: От Путин зависи дали ще има, или няма да има война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads