Реклама / Ads
11| 5061 |26.06.2014 НОВИНИ

Токът поскъпва от октомври

.
Цената на електроенергията най-вероятно ще започне да се вдига от октомври, след като от април м.г. досега бе свалена на три пъти. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.
 

 

Причината е в натрупаните задължения на Националната електрическа компания (НЕК) от 2,97 млрд. лева. Регулаторът започва да ги компенсира още от юли, но за сметка на останалите участници на пазара. От октомври обаче това няма да е възможно и компенсациите на НЕК ще влязат в сметките за ток.

 

Запитан директно означава ли това, че от октомври токът поскъпва, Боев не се ангажира с еднозначен отговор: "Увеличението може да е 0%, може да е 2%, нека стигнем до септември, когато ще направим изчисленията".

По думите му до поскъпване със сигурност ще се стигне, ако не бъдат предоговорени контрактите с американските централи "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал" и ако не бъде намалено количеството изкупуван зелен ток.

 

Членът на регулатора Еленко Божков повтори прогнозата си за общо поскъпване с 45%, ако не бъде намален токът от възобновяемите източници и от американските централи. "Балансирането на системата ще става постепенно, не може да се говори за рязко поскъпване на тока", каза обаче председателят на ДКЕВР.

Министерството на икономиката публикуваха проект за промяна на закона за ВЕИ. С нея вече ДКЕВР ще решава колко ток ще се изкупува от зелените централи, а не както е сега на 100%.

 

Договорите с ВЕИ-тата трябва да се променят за два месеца, пише още в проекта. Според отчета на ДКЕВР две са основните причини за финансовата дупка в НЕК - решенията на самия регулатор и проектите "АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

От 2010 г. досега ДКЕВР е отказвал да признае на 100% разходите на НЕК за изкупуване на зелената енергия, по дългосрочните договори с американските централи, експлоатацията на ПАВЕЦ "Чаира" и разходите, свързани с големите инвестиционни проекти, съобщава „Труд”.

Мотивът е бил да се задържи цената на електроенергията, става ясно от отчета. Така непризнатите разходи за зелен ток са достигнали 720 млн. лева, по дългосрочните договори с американските централи - 382 млн. лева, а за експлоатация на ПАВЕЦ "Чаира" - 392 млн. лева. За "Белене" са изхарчени 784 млн. лева, а за "Цанков камък" - 694 млн. лв.

 

От 1 юли регулаторът ще признае близо 900 млн. лева от направените разходи на НЕК. Ако ДКЕВР не се договори с американските централи и ВЕИ-тата, при тези цени на тока в НЕК ще се натрупа нов 1 млрд. лв. дефицит за година, показват изчисленията на самия регулатор.

 

Боев отказа да отговори на въпрос какви пари дължи НЕК на производителите на ток с мотив, че не е "в ръководството на дружеството". Той нарече НЕК "пощенска кутия в енергетиката".

 

България не е готова за освобождаване на пазара на електроенергия, обяви той. Не се знае кога битовите потребители ще могат свободно да избират своя доставчик на ток, стана ясно от думите му.

Според изискванията на Третия либерализационен пакет на Европейския съюз пазарът на ток у нас трябваше да бъде освободен най-късно до март 2011 г. Заради забавянето Европейската комисия заведе дело в Съда на ЕС, за да санкционира България.

 

Само допреди месец от ДКЕВР обясняваха пред медиите, че още от януари догодина пазарът ще бъде освободен. Това най-вероятно няма да се случи. В момента комисията има проблем да създаде свободен пазар и за малките фирми.

 

НЕК покрива и задълженията на двете американски централи "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" за въглеродни емисии, обяви шефът на ДКЕВР Боян Боев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5051 |18.06.2014 Бизнесът със заплахи срещу поскъпване на тока . 37| 5711 |17.06.2014 Президентът: Избори между 28 септември и 12 октомври . 19| 5803 |16.06.2014 Плевнелиев: Предсрочни избори - от 21 септември до 12 октомври . 25| 4760 |12.06.2014 28 и 21 септември, 5 октомври - все дати за избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads