Реклама / Ads
10| 4172 |13.08.2021 НОВИНИ

Тома Биков с пламенна защита на Блъсков и ”Труд” от трибуната в НС

.
на трибуната - Тома Биков Източник: БГНЕС
Ако и този път Румен Радев замълчи и се скрие зад клишетата, ще считаме, че неговите тревоги за свободата на словото са били неискрени и фалшиви. Ако Румен Радев не реагира адекватно в тази ситуация, ще считаме, че неговият служебен министър е единствено изпълнител на поръчка за унищожаване на всеки журналистически глас, който не е насочен в подкрепа на водената от служебното правителство политика.
 

С тези думи от парламентарната трибуна един от най-изявените говорители на ГЕРБ Тома Биков поиска от държавния глава да вземе отношение по казуса с прекратения договор за наем на в “Труд”. 

 

Скандалът избухна след като стана ясно, че Министерството на културата прекратява договора за наем на в. “Труд”, чиято редакция се помещава в една от сградите, собственост на ведомството. Договорът им е прекратен с мотив, че не са били погасени всички задължения - наемът е бил забавен с два месеца, а собствениците на в. “Труд” били предупредени. 

 

Редакцията на в. “Труд” ползва офиси в Музея на изкуството от периода на социализма, филиал на Националната галерия. За новината съобщи и в. “Труд” в сайта си под формата на коментар на главния редактор Петьо Блъсков, който посочи, че чрез формално позоваване на договорни клаузи министър Минеков изпратил писмо.


"Минеков ми е ясен. Но въпросът ми е към президента Радев - това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии, който е възприет от служебния кабинет и в частност от служебния министър на културата? Президент Радев, искате с тази нелепица ли да останете във времето?", попита Блъсков.


Днес същото питат и от ГЕРБ.

 

Тома Биков дори заяви, че подобни действия от страна на министър Велислав Минеков се превръщат в рецидив и даде пример с действията му по отношение на Българската национална телевизия. 

 

ФрогНюз припомня, че разделителната линия между културното министерство и БНТ започна, след като Минеков изпрати въпроси до обществената медия, за да разбере какво е наложило прекъсването на програмата на телевизията, за да бъдат излъчени Facebook включванията на тогавашния премиер Бойко Борисов. БНТ се оплакаха от репресии и намеса в редакционната политика и дори се жалваха до Брюксел.

 

Впоследствие Минеков поиска право на отговор, което не му бе дадено така, както предвижда закона. По този казус са се произнесли от Съвета за електронни медии като на генералния директор Емил Кошлуков бе наложена санкция (втора поред). Притеснителни констатации по отношение действията на БНТ по време на предизборната кампания имаше и в доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Биков призова президентът или да се разграничи категорично от действията на служебния министър, или да даде конкретно обяснение за мотивацията им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3148 |13.08.2021 ”Автомагистрали-Черно море” излиза на протест, близо 800 души не са получили заплата . 5| 3387 |12.08.2021 Заради неизплатени 36 млн. лв. служители на ”Автомагистрали Черно море” се вдигат на протест . 0| 3006 |04.08.2021 Инж. Иван Станчев е новият шеф на „Автомагистрали“ ЕАД . 6| 3778 |02.08.2021 Проф. Анна Кръстева: Да се зарови томахавката между партиите и да се върви към това, което очакват хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads