Реклама / Ads
20| 4838 |08.10.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: Еврофондовете не могат да бъдат спирани заради политически скандал

.
Томислав Дончев Източник: БГНЕС
Вицепремиерът Томислав Дончев обнадежден - в момента няма риск България да загуби европейски средства. Изказването идва на фона на дебата за върховенството на закона у нас, окончателното приемане на проекторезолюцията на LIBE, което трябва да се случи днес и обсъждането на механизъм, който да обвърже фондовете от Брюксел с върховенството на правото.
 

“Европейско финансиране може да бъде ограничавано и може да бъде спирано по много конкретни причини и те са свързани с дефицити, пропуски в системите за управление и контрол”, посочи пред БНР Дончев.

 

По думите му финансирането не може да бъде ограничено вследствие на политически скандал. Дончев бе категоричен, че контролната система у нас работи добре.

Дончев добави, че резолюцията на Европейския парламент за състоянието на върховенството на правото у нас, не е нормативен документ:

 

"Това е някакъв вид сигнал от Европейският парламент. Аз, като се запознах с проекта на резолюция, ако това е сигнал, то е доста объркващ, защото в него има разнопосочни послания", заяви вицепремиерът.

 

Следващата седмица започват обществените консултации по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи още Дончев.

 

"Това не може да е планът на правителството. Това трябва да е планът на България, а и в крайна сметка кой, каквото и да ви обяснява, този план при всички случаи, 100% ще бъде реализиран от следващото правителство.

 

Ангажиментът на това правителство би могло да бъде да го подготви. Крайният срок е април месец следващата година.Аз мисля, че като национално усилие, ние в общи линии, в рамките на тази година трябва да бъдем готови.

 

Което означава, че следващите три месеца, освен експерти в администрацията да работят, ние трябва да имаме много добър слух, да чуваме, абсорбираме всяко добро предложение и да бъдем достатъчно чувствителни към всяка адекватна критика, която очаквам да получа. И най-вече да отворим пътя към ускорено развитие и модернизация на страната", посочи вицепремиерът.

 

Ключовият въпрос по думите ум ще бъде къде да се насочи финансирането, което трябва да е обвързано с реформи. На базата на този план страната ще получи финансиране от 6,2 милиарда евро:

 

"Това не са малко пари. Това са 12 милиарда лева, примерно 10% от брутния вътрешен продукт. Това е огромна сума. Първото изкушение е да финансираме всичко и всеки", каза вицепремиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 7312 |23.09.2020 Томислав Дончев готов да се махне от поста си в името на експертен кабинет . 43| 7540 |18.09.2020 Томислав Дончев за протестите: Когато няма усещане за справедливост гражданите не виждат смисъл от държавата . 15| 4765 |10.09.2020 БОЕЦ към ЕК: България се управлява от мафия, а парите от еврофондовете трябва да бъдат спрени . 3| 4305 |09.09.2020 Крум Дончев: В това състезание Нинова е без конкуренция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads