Реклама / Ads
9| 4418 |08.11.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: Нима държавата трябва да избяга от основната си функция да помага?

.
Томислав Дончев Източник: БГНЕС
“Политически заяждания без основания”. Така вицепремиерът Томислав Дончев определи критиките към Бюджет 2021 г., който бе определен от редица икономисти като предизборен. Много експерти посочиха, че кабинетът раздава пари на калпак без ясна визия и ще остави хазната празна за следващото правителство.
 

“Нима държавата трябва да избяга от основната си функция да помага на засегнатите заради това, че идват избори. Ние се отнасяме отговорно към държавния бюджет, мислейки за следващото правителство, което и да е то. За съжаление, във времената на криза вместо да се смирим, да търсим консенсус, се получава обратното. Много от критиките към нас са дори неадекватни”, коментира Дончев пред БНР.

 

По думите му вероятно България ще бъде страната с най-нисък дефицит от всички членки в Европейския съюз.

 

„Между първо и второ четене кардинални промени в бюджета са твърде малко възможни. Това би развалило концептуалния корпус на бюджета... Сепаративното четене на бюджета не дава общата картина“.

 

Дончев подчерта, че Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент. ФрогНюз припомня, че при представянето му бяха съобщени солидни суми.

 

“Финансирането е малко над 12 млрд. лева, но то е част от 50 млрд. лева, които ще са налични до 2030 година. Когато коментираме плана, трябва да го имаме в едно с оперативните програми, с Фонда за справедлив преход. Това е един комплекс от мерки, предвиден да се реализира в цялост“, смята Дончев.

 

“Мислейки за инвестиционните приоритети, сме включвали като съображение – инвестиция, направена от плана, до какви нови нови инвестиции ще доведе. Част от мерките имат такъв ефект, например, при изграждането на дигиталните магистрали... Искам да чуя всяко мнение, всяка конструктивна критика. Всяка препоръка отвън я приемам, защото така планът ще бъде усъвършенстван“, допълни още Дончев.

По думите на вицепремиера здравната система е много по-подготвена за справяне с коронавируса.

 

“Сега изкуството е да се движим по ръба на бръснача, тоест, да бъдат предприемани адекватни мерки, които да не позволяват експанзия на епидемията и в същото време да не задушват икономиката и хората да живеят сравнително нормално”, смята вицепремиерът.

 

Той заяви още, че правителството е в пълна готовност да наложи по-строги мерки срещу разпространението на инфекцията, ако епидемичната ситуация в страната се влоши.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5069 |07.11.2020 Томислав Дончев: Въвеждане на тотален локдаун ще е много тежък удар върху икономиката . 10| 5302 |03.11.2020 Експерт: Вместо да се занимаваме с президентските избори в САЩ, се занимаваме с кървища, с тероризъм . 23| 4767 |02.11.2020 Томислав Дончев: Антиковид плана ще е готов за обсъждане до два месеца . 12| 6841 |01.11.2020 Икономист към Дончев: Моля, не мислете и не третирайте нас, народа, като овце!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads