Реклама / Ads
18| 4995 |05.05.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: След 14 май ще заработи целият стопански живот, без молове, кина и театри

.
Томислав Дончев
Ако предложението бъде прието от Народното събрание, извънредното положение ще бъде отменено след 13 май. Всички системи ще се опитат да се възстановят след 14 май. Целият останал стопански живот, без моловете, кината и театрите, ще заработят. На 6 май следобед ще бъдат премахнати КПП-тата.
 

Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че очаква всички депутати да гласуват „за“, защото предложението е в обществен интерес.

"Министърът на здравеопазването ще може да ограничава дадени области, ако има огнище", разкри Дончев част от мерките след 14 май. 

 

По думите му обявяването на извънредно положение е позволило на държавата да се справи със заплахата от коронавируса.

 

„В други страни големият проблем беше при първия удар, невъзможността на здравната система да поеме всички болни. За този месец и половина ние извървяхме дълъг път – от това да се подготвим – внос на предпазни облекла, научихме се да произвеждаме, разширихме капацитета на болниците, а обществото ни се научи какво да прави в тази ситуация“, каза Дончев. 


Той посочи, че се съмнява, че тези резултати са щели да бъдат факт без извънредно положение. По думите му сега страната ни преминава в преходна фаза, след която се очаква животът да се върне към нормален ритъм. 

 

„Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. Ако са необходими ограничителни мерки, те ще се регулират с акт, издаден от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме“, посочи още той. 

 

"Очакват се още няколко пика - през есента и зимата, има такъв сценарий, който казва, че с този вирус ще живеем както с грипа, очаква се че и през лятото вирусът ще затихне", коментира още той.

 

По отношение на отварянето на детските градини и яслите, Дончев заяви, че не може да обещае конкретна дата. Той уточни, че ще изчакат края на тази седмица и епидемичните данни, а на тяхна база ще се прецени как да действат в тази насока. 

 

Относно кината и тетрите – отварянето им зависи от хода на заболяването. При траен спад правителството е готово да даде зелена светлина и на тях.   "Театрите и моловете ще се отворят когато има траен спад на вируса. Искаме да съхраним здравето на хората. Театрите и кината са много рискови. Климатизацията подпомага заразата. Готови сме да либерализираме всяка мярка когато има спад", допълни Дончев.

 

"Има страни, които махнаха извънредното положение и такива, които го удължиха до средата на лятото. Извънредното положение дава повод за спекулации.", коментира  още вицепремиерът. Той заяви, че се обсъждат допълнителни икономически мерки за най-засегнатите бизнеси. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6817 |05.05.2020 Бизнесмен: Бизнесите очакват мярката 60/40 да продължи и след кризата . 51| 7425 |04.05.2020 Кабинетът реши: Край на извънредното положение след 13 май . 3| 5560 |04.05.2020 Елена Йончева: Кампанията за изкуствения характер на коронавируса може да има много сериозни последствия за Европа . 5| 5268 |03.05.2020 За последните 24 часа - над 10 хиляди случая на заразени с коронавирус в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads