Реклама / Ads
51| 7408 |04.05.2020 НОВИНИ

Кабинетът реши: Край на извънредното положение след 13 май

.
Извънредното положение няма да бъде продължено след изтичането му на 13 май. Това решиха министрите по време на извънредно заседание на кабинета в Министерския съвет. Някои мерки, обаче, ще останат в действие до юли.
 

„Извънредното положение по смисъла на Конституцията, чл. 84, няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, посочи финансовият министър Владислав Горанов.

 

В това число влизат програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка. Мярката 60/40 ще продължи да действа до 30 юни.

 

Министрите са разгледали и приели Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, като в Преходните и заключителните разпоредби ще има текстове, които ще променят и закона за извънредното положение. Целта – някои мерки да продължат да действат и след 13 май.

 

Проектозаконът е отразен в промени в два члена на Закона за здравето - чл. 61 и чл. 63.

 

В чл. 61 се прави промяна, с която се предвижда здравният министър с наредби да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, както и карантина на контактните им лица и на тези, които са влезли на територията на страната от други държави.

 

В чл. 63 се дава правомощия на министъра на здрвеопазването по предложение на Държавния главен инспектор д-р Ангел Кунчев да се обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като се предвидят и съответните извънредни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделни региони с цел защита здравето и живота на гражданите.

 

Конкретните противоепидемични мерки ще се определят с акт на здравния министър Кирил Ананиев по предложение на Главния държавен инспектор и директора на Регионалната здравна инспекция.

 

“Продължават да действат и тези мерки в Закона за извънредното положение, които са насочени към стопанския и социално-икономическия живот”, заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на брифинга.

 

Взето е решение в края на 4 и 10 клас национално външно оценяване за учениците да не се провежда в рамките на тази учебна година. Компетенциите на учащите ще се проверят по време на оценяване през идната 2020-2021 година.

 

Частични ограничения ще останат в областта на дейността на частните съдебни изпълнители. Те няма да могат да налагат запори и да извършват действия във връзка с събирането на вземания.

 

След 13 май се възстановява работата на правосъдната система в пълния и обем и обхват. Ще започнат да текат всички производства.

 

Във връзка с възобновяването на икономиката, транспортният министър Росен Желязков каза, че тепърва предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество, както и на отрасловите съвети да взимат конкретни решения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 9767 |03.05.2020 Кабинетът реши: Заведенията на открито отварят. Махат КПП-тата след Гергьовден . 4| 4923 |02.05.2020 Язовир край Павел баня на косъм от преливане . 24| 9789 |01.05.2020 Епидемиологът д-р Петър Марков: От 3 седмици стоим в едно безкрайно ”плато” . 5| 5356 |01.05.2020 Земетресение край Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads