Реклама / Ads
23| 5683 |11.05.2020 НОВИНИ

Ананиев се размина с правомощията. МС ще обявява извънредна епидемична обстановка

.
Кирил Ананиев
Без извънредни правомощия за здравния министър Кирил Ананиев след края на извънредното положение у нас. Извънредна епидемична обстановка ще обявява Министерския съвет, а не началникът на здравното ведомство.
 

Това решение бе взето по време на заседание на правната парламентарна комисия днес. Предложението бе направено от депутати както от управляващата партия, така и от опозицията в лицето на БСП. Обсъжда се на второ четене предложението за изменение и допълнение на Закона за здравето, което трябва да уреди ситуацията у нас след края на извънредното положение.

 

Първоначално се предвиждаше Кирил Ананиев да е този, който да има правомощия да обявява извънредна епидемична обстановка, а заповедите му да са със силата на закони. Това, разбира се, срещна и отпор, като според критиците то ще съсредоточи огромни правомощия в ръцете на здравния министър и то напълно безсрочно.

 

Именно тази критика накара управляващата партия ГЕРБ да предложи алтернативен вариант - обявяването на извънредна епидемиологична обстановка да е в правомощията на Министерския съвет.

 

Здравният министър обаче запазва своята роля. Той ще предлага на правителството кога да обяви извънредна епидемична обстановка, за което ще го съветва главният държавен здравен инспектор. Двамата ще определят и конкретните мерки за овладяване на заразата. Тук влизат забрана за придвижване, ограничаване на работното време или направо затваряне на обществени обекти, както и забрана за влизане в страната на чужди граждани.

 

Опозицията подкрепи предложението на управляващите, но видя проблем в механизма, по който МС ще взима решението за епидемична обстановка. Основание за това решение ще бъде оценката за епидемичния риск, извършена от главния инспектор. Оценката, на свой ред, ще зависи от наличието на някои от 8 характеристики на заразните болести, описани в предложението на ГЕРБ. Георги Михайлов – депутат от БСП и член на парламентарната здравна комисия, определи критериите като „общи фрази, които характеризират всички инфекциозни заболявания”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4377 |10.05.2020 Кирил Ананиев още не знае кога ще отворят детските градини и яслите . 10| 4810 |08.05.2020 Явор Божанков: На Ананиев се дават големи правомощия безсрочно . 10| 7215 |06.05.2020 Адвокат: Не е ясно, защо Ананиев толкова бърза да сключи договора за педиатричната болница в София . 2| 4792 |05.05.2020 Прокуратурата питат Ананиев и Сачева за мерките в социалните центрове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads