Реклама / Ads
55| 8079 |13.05.2020 НОВИНИ

До 14 юни сме в извънредната епидемична обстановка

.
Кирил Ананиев
Здравният министър Кирил Ананиев обяви извънредна епидемична обстановка в страната. Тя ще продължи от 14 май до 14 юни. Това стана ясно от извънреден брифинг в Министерския съвет.
 

Съществена разлика в ситуацията у нас няма да има, стана ясно от брифинга на здравния министър. Сегашните заповеди ще продължат да действат в същия вид. Стана ясно, че здравното ведомство има пълна готовност да отхлабва наложените в момента мерки, ако ситуацията го позволява.

 

Какво е новото?

 

Ще се позволят трансплантациите в лечебните заведения. От утре може свободно да се ходи в градските градини и парковете, стана ясно още от изявлението на Ананиев.

 

В мотивите на решението на здравното министерство, което е било одобрено от Министерския съвет, се посочва динамичната обстановка и фактът, че все още няма конкретно лечение на COVID-19. Освен всичко у нас има и голям брой засегнати медицински лица, което по думите на министъра застрашава и функционирането на накои отделения и болници.

 

Заповедите на здравното ведомство са групирани в 4 раздела и те ще станат ясни до 00 ч. на 14 май. Те са разделени както следва:

 

- Заповеди за противоепидемичните мерки

- Заповеди, свързани с КПП-тата

- Заповеди, свързани с налагането на карантина за лица с потвърдени положителни проби или контактни на заразени

- Заповеди, които касаят позволяването или спирането на работа на определени търговски обекти

 

Ананиев увери: В тези заповеди няма нищо ново.

 

"Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

 

Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

 

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка", се посочва в решението като мотив.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5699 |11.05.2020 Ананиев се размина с правомощията. МС ще обявява извънредна епидемична обстановка . 26| 7382 |11.05.2020 Проф. Пламен Киров: МС няма правомощия да обявява извънредна епидемична обстановка . 15| 7223 |05.05.2020 Адв. Мария Петрова: Важна е формулировката „извънредна епидемична обстановка“. Може да настъпи хаос . 21| 5128 |20.04.2020 Извънреден брифинг в МС: Радиационната обстановка в страната е нормална

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads