Реклама / Ads
2| 5032 |12.05.2020 НОВИНИ

Всеки с Covid-19 ще бъде в задължителна изолация или болнично лечение

.
Всеки, който се е заразил с Covid-19, ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение. Това реши днес парламентът с промените в Закона за здравето на второ четене.
 

Депутатът от БСП професор Георги Михайлов, цитиран от БНР заяви, че новият коронавирус не е толкова опасен:

 

„Сегашната, коментирана от всички нас инфекция Covid-19, това не е особено опасна инфекция  - тя не притежава основните белези на особено опасни инфекции, които са свързани с начина на заболяване на пациентите, които са докоснали до нея.

За особено опасните инфекции това значи, че безусловно се разболяваш сериозно, смъртността е значима  - не искам да говоря за проценти, тук смъртността и досега се вижда, че не е значима“.

 

Председателят на здравната парламентарна комисия  - народният представител от ГЕРБ Даниела Дариткова обясни защо Covid-19 налага домашна карантина:

„Преценихме, че трябва изрично да запишем така вече обществено известното и популяризирано заболяване Covid-19, което се предизвиква от нов щам коронавируси, за да може да очертаем мерките, които гарантират справянето на България с това ново епидемично разпространение на вирус, който досега наистина не е предизвиквал заболяване у човека“.

 

Депутатите приеха министърът на здравеопазването по предложение на главния здравен инспектор да разпорежда задължителна изолация.

Дебатите продължават.

 

По-рано Народното събрание облекчи начина, по който ще се извършва гласуването във времето на днешното извънредно заседание, на което се обсъжда окончателната промяна в Закона за здравето, с която се отменя извънредното положение след 13 май.

По предложение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и нейния заместник Валери Симеонов депутатите ще гласуват по стария начин:

 

„С цел да може по-плавно да върви работата, тъй като има много предложения, подкрепени и неподкрепени, да има възможност народните представители по-обширно да се запознаят с тези предложения, да обмислят начина на гласуване и да дадат своя вот“, обясни Караянчева.

 

Всички парламентарни групи присъстват в пленарната зала, като депутатите са с маски, но не спазват дистанция от два метра, свидетелстват репортерите на БНР.

С промените в Закона за здравето се регламентира начинът за въвеждане на "извънредна епидемична обстановка".

 

Парламентът решава окончателно дали министърът на здравеопазването или правителството по предложение на здравния министър да има правомощията да обявява извънредна епидемична обстановка в страната, при ясно определени критерии.

Новото обстоятелство с прехвърлена отговорност към кабинета е част от предложенията на ГЕРБ между двете четения на законопроекта.

 

Мерки в подкрепа на икономиката

От ГЕРБ предлагат наполовина по-ниски цени на плажните принадлежности спрямо миналата година, а от коалиционните партньори ВМРО и НФСБ предлагат по-ниски концесионни такси, ваучери за почивки и чартъри, като част от антикризисните мерки в туризма.

 

БСП внесоха свои предложения за 9% ДДС за храни и лекарства и 725 лева еднократна помощ за безработни или за самонаети. Промените предвиждат противоепидемичните и някои социални и икономически мерки да действат два месеца след края на извънредното положение, т.е. до 13 юли, като мярката 60/40 да важи до 30 юни.

 

Очаква се да да бъдат подкрепени предложенията 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж, както и учебната година да завърши дистанционно, без външно оценяване за 4 и за 10 клас. Депутатите ще решават дали да има и нови правила за данъчните складове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4589 |12.05.2020 ”Тойота” очаква загуби от 80% заради кризата с COVID-19 . 9| 5084 |12.05.2020 Късо съединение в респиратор причини пожар и уби 5 пациенти с COVID-19 в Русия . 15| 5253 |12.05.2020 Президентът организира дискусия за измеренията на кризата заради COVID-19 . 6| 4851 |12.05.2020 23 са новите случаи на COVID-19, общият брой достигна 2004 заразени у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads