Реклама / Ads
1| 2992 |02.10.2022 НОВИНИ

Тончо Краевски: Заплаха от ”Възраждане” може да е оправдание за евроатлантическа коалиция

.
Тончо Краевски
”Продължаваме промяната” си тръгна в съвсем различна ситуация от тази, в която дойде на власт. Предишната управленска коалиция се раздроби и част от нея дори беше обявена за мафия.
 

От една страна, кризите, които връхлетяха в България и света, биха могли не са отговорност на правителството. Но това, че кабинетът беше изправен пред такива предизвикателства, не значи че не може да търсим отговорност за решенията му.

Това беше част от коментара пред Радио София на политолог Тончо Краевски, минути преди обявяване на първите изборни резултати.

 

Според него миналите 3 избора през 2021 година бяха всъщност три аранжимента на един избор. Днешните избори са едва вторите в нова ситуация.

"Ключови ще бъдат местните избори за бъдещето на ГЕРБ. Едва ли е възможно партията на Бойко Борисов да се спихне от едни избори до други – до местните през 2023-та, например,  както стана с НДСВ", допълни Краевски.

 

По думите му, кабинетът Петков имаше полезни ходове, но партията и управлението трябваше да ги направят още в началото. Нормално, колегиално сцепление с опозицията можеше да гарантира по-дълъг живот на правителството.

Доверието, с което идваш на власт, е капитал, който трябва да се използва. Ненужната конфронтация се оказа скъпо удоволствие.

 

"Кирил Петков беше посрещнат с имиджа на добре възпитания и образован харвардски възпитаник. Но това е предразсъдък, не е впечатление, което той успя да остави. Напротив, той го развали това впечатление", отбеляза още Краевски.

Той коментира още, че на Кирил Петков не му е достатъчно Борисов да отстъпи и да не бъде премиер. Той иска прочистване на партията от корупцията. Тоест той говори за някаква наказателна отговорност. В сравнение с Радан Кънев преди време, Петков вдига летвата на условието за сътрудничество много повече.

 

След изказвания и обиди, коалиране на някои партии на основата на евроатлантическа ориентация е възможна единствено ако "Възраждане" имат такъв изборен резултат, който да ги уплаши.  Заплахата на тази партия би послужила като извинение за евентуалното сближаване между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" и "Демократична България" например.

 

Реално всички партии в България са в този дискурс - за цивилизационния избор, НАТО и Европейския съюз.  Само силен субект, който е против може да ги накара да се обединят на тази основа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5134 |02.10.2022 Политологът Тончо Краевски: Възторженият фанатизъм за това как трябва да се гласува има и обратен ефект . 16| 3398 |28.09.2022 Истина или блъф: Защо Западът се притеснява от ядрената заплаха на Путин? . 4| 2719 |25.09.2022 Кулеба: Недопустима е ядрената заплаха на Кремъл . 21| 3166 |23.09.2022 Румен Радев: Решението на Путин е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads