Реклама / Ads
8| 3095 |16.07.2023 НОВИНИ

Топ икономист: Няма връзка между въвеждането на еврото и инфлацията

.
Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? - краткият отговор е не. Това показва доклад на Съвета за икономическите анализи към правителството, който ще излезе до седмици. Експертизата си дават едни от най-добрите икономисти в Европа.
 

Един от тях е Гунтрам Волф - политически икономист и главен изпълнителен директор на Германския съвет за международни отношения. През 2020 г. авторитетното издание „Бизнес инсайдър” го подрежда в класацията сред 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват. 

 

По думите му България е готова да влезе в еврозоната. 

 

“Вие сте въвели валутен борд преди 25 години. Левът е вързан към еврото. Икономиката ви е стабилна. Част сте от банковия съюз, банките тук се наблюдават от европейската централна банка. И смятам, че има повече ползи от въвеждането на еврото, отколкото рискове. Това е ясно по отношение на търговията. Особено важно е и за туризма. В момента, туристите, които идват в България трябва да плащат големи такси , за да изтеглят дори малка сума в кеш от банкоматите. Но с еврото туризмът ще се улесни. Търговията - също”, смята Волф. 

 

Един от големите страхове у нас е, че приемането на еврото ще доведе до инфлация.

 

“Такава беше ситуацията и в други държави. Вашите страхове не са по-различни. Ние всъщност изследвахме този процес и ще видите заключенията в доклада на съвета за анализи съвсем скоро. Той ясно показва, че инфлацията няма да се повиши с въвеждането на еврото. Това е необоснован страх. Но той съществуваше и в Хърватия, и между другото в Германия, когато заменихме марките. Но доказателства го показват ясно и не смятам, че трябва да се тревожите”, допълни икономистът.

 

По думите му приемането на еврото няма да доведе до допълнително покачване на цените.

 

“Това, което трябва да направите , е да подготвите бизнеса за тази трансформация, така че да има един прозрачен процес при определяне на цените. Много е важно в ресторантите, магазините, фризьорските салони,в сектора на услугите, които се използват всеки ден – цените да се показват и в двете валути едновременно за определен период”, обясни още Волф. 

 

По думите на икономиста по всяка вероятност идеята на “Възраждане” за референдум срещу еврото противоречи на европейското законодателство, тъй като според договора за присъединяване към ЕС всяка държава се съгласява да стане част и от еврозоната, когато изпълни изискванията за това. 

 

“Тоест, поставяйки този въпрос на референдум, означава, че поставяте под съмнение и договора ви за еврочленство. И да – това не е добър сигнал към европейските партньори. Сега България е разпознаваем член на общността. Ако случайно еврото се отхвърли при допитване, това би означавало, че страната се отказва от по-нататъшна интеграция в европейското семейство”, обясни икономистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2837 |15.07.2023 Любителят на яхти и бивш енергиен министър обилно обяснява, че нямало измами по негово време . 3| 3041 |15.07.2023 Няма кой да преподава математика, информатика и природни дисциплини на учениците . 6| 2850 |15.07.2023 Украйна: Няма да подписваме документи с Москва за реакторите от България . 0| 2588 |15.07.2023 24 са новите случаи на коронавирус у нас, няма починали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads