Реклама / Ads
0| 15401 |15.05.2022 НОВИНИ

Топ мениджър на „Газпромбанк“: „Газпром“ е енергийно оръжие. Путин сам реши за газа

.
Игор Волобуев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Заповедта Европа да плаща в рубли за газа дойде директно от Путин. Разбира се, той дори издаде указ. Тоест това решение беше взето не в „Газпром“, а в Кремъл. Това заяви за Нова телевизия Игор Волобуев, бивш вицепрезидент на „Газпромбанк“.
 

„Всъщност всички важни стратегически решения, които се отнасят до доставките на газ и петрол, за увеличаване на доставките, за намаляване на доставките, за ценовата политика, когато става въпрос за резки промени на обемите на доставян газ, не се взимат в „Газпром“, а от Кремъл“, поясни той.

 

Според него професионалистите в „Газпромбанк“ разбират, че това е нарушаване на договора: „Чудесно разбират всичко. Правят го демонстративно, искат да покажат с това решение, че Русия може да прави всичко, което й скимне, че може едностранно лесно да промени условията на договорите така, както на нея й отърва. Това е демонстрация - кой командва вкъщи“.

 

„Не мога да кажа, че чрез газа Путин е подчинил цяла Европа, но мога да кажа, че през тези години той направи всичко, за да се увеличи зависимостта на европейските държави от руския газ. През последните десет години делът на руския газ в енергийния баланс на Европа нарасна с 15%“, поясни Волобуев.

 

По думите му дори България да се беше съгласила да плаща в рубли, това не би се отразило на цената: „Разберете, това е принципен момент – готови ли сте да играете по свирката на Кремъл“.

 

Според него Европа не отговаря достатъчно остро, адекватно и силно на Кремъл.

 

„Но позицията на България, която се намира в много голяма зависимост от руския газ – реално сигурно някъде около 90%, като гледам отстрани ми се струва, че България няма намерение да изпълнява диктаторските условия на Путин“, отбеляза обаче той.

 

„Сега се решава въпросът за ембарго върху доставките на руски енергоносители. Но ако Путин сам спре нефта, самият той ще реши проблема. Тоест той ще среже клона, на който седи. Според мен Европа ще издържи, няма да е лесно, но ще можете да издържите. А за Путин това ще е самоубийство“, коментира още Игор Волобуев.

 

„Ако страните от Европейския съюз, подчертавам ключовата дума „съюз“, се държат заедно, ако всички страни от Европейския съюз не се подадат на ултиматума на Путин, разбира се, че ще победите“, повтори той.

 

„Смятам, че Кремъл е убеден – „Газпром“ е преди всичко енергийно оръжие в ръцете му, а не стопанска компания. И „Газпром“ вече действа с всякакви методи, включително и с подкупи. Твърдя го въз основа на реномето на основния акционер в „Газпром“ – правителството на Руската Федерация“, каза още той.

 

Според него е трудно да се каже колко точно ще продължи войната в Украйна. „Страшно е, че колкото по-дълго продължава това, толкова повече кръв ще изпие Путин“, отбеляза той.

 

Дали Путин е способен да използва ядрено оръжие, топ мениджърът отговори така: „Ако става въпрос за използването на тактическо ядрено оръжие, според мен… Нали знаете, притиснатият в ъгъла плъх е способен на всичко. Путин през цялото време вдига залозите, виждаме, че във военно отношение те вече се провалиха в тази война, изобщо не им се получиха нещата с блицкрига, затънаха. И според мен е възможно използването на някакво оръжие за масово поразяване от Путин“.

 

В „Газпромбанк“ топ мениджърът получава заплата от около девет хиляди долара на месец, но се отказва от охолния живот в подкрепа на Украйна, за да се върне там.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2908 |11.05.2022 Парламентарна комисия ще нищи спирането на природния газ от „Газпром“ . 0| 5010 |09.05.2022 Бивш топ мениджър на „Лукойл“ почина „след сеанс с шамани“ . 0| 6650 |03.05.2022 ”Загина“ поредният шеф на „Газпром“ . 0| 3139 |01.05.2022 „Газпром“: Продължаваме да изнасяме газ за клиентите ни в Европа през Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads