Реклама / Ads
33| 6601 |15.04.2021 НОВИНИ

Тошко Йорданов опроверга манипулациите на ГЕРБ: Ще искаме мажоритарно гласуване в два тура

.
Тошко Йорданов
Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов опроверга манипулациите на ГЕРБ и обяви, че партията ще иска следващите парламентарни избори да са по мажоритарната система в два тура.
 

Днес беше първото заседание на новото народно събрание и първата среща на гербаджиите с реалния свят. След заседанието се разбрахме с останалите парламентарни групи, без ГЕРБ, да си останем в истинската сграда на Народното събрание и второ по Великденските празници да няма 10 дневна парламентарна ваканция. Ще сме като всички останали хора.

 

Забелязах, че някакви хора от бившите управляващи се упражняват в словоблудство, че сме се били отказали от мажоритарния вот. Това е нелепо. В момента ние внесохме проект за избирателен кодекс с най-належащите поправки –  например махане на тавана на избирателните секции, само машинно гласуване, въвеждане на видеонаблюдение, възможност българите зад граница да гласуват и по пощата, разпускане на ЦИК и нов избор на нова Централна избирателна комисия.

 

При обсъждането в правна комисия ние ще искаме на следващите редовни парламентарни избори да се гласува с мажоритарна избирателна система в два тура. Разбира се това върви и с промяна на избирателните райони от 31 многомандатни на 240 едномандатни, като част от тях трябва да са за чужбина. За това трябва технологично време за преразпределяне на избирателните райони.

 

За целта трябва да бъдат изчистени избирателните списъци, да има преброяване на населението за да знаем колко българи живеят в България, колко в чужбина и къде точно, защото от това зависи броят на избирателните райони зад граница. Това е работа , която трябва да бъде направена качествено. От друга страна, ако се наложат предсрочни избори, защото знаете, че партиите на протеста нямат мнозинство, ние не можем да си позволим избори по сегашния изборен кодекс.

 

Защото изборите трябва най-накрая да бъдат честни. Затова ние ще направавим първо най-важните промени в сегашния кодекс и след това ще пристъпим към работата по въвеждането на мажоритална избирателна система в два тура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5562 |15.04.2021 Тошко Йорданов: Сравнете хубаво предложението ни за председател на НС и прекрасната кърджалийска представителка от ГЕРБ . 12| 3500 |15.04.2021 Тошко Йорданов: Този парламент няма да изкара пълния си мандат . 24| 9834 |14.04.2021 Тошко Йорданов: Една от националните телевизии изрече мазна лъжа в ефир – говоря за „Нова ТВ” . 9| 3768 |08.04.2021 Росен Йорданов: Слави Трифонов отгледа цяло поколение, той е фронтмен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads