Реклама / Ads
27| 4240 |17.12.2023 НОВИНИ

"Тотем на превъзходство на Русия спрямо България". Тагарев за демонтажа на МОЧА

.
Тодор Тагарев
"Моята позиция е, че беше крайно време да се изнесе от центъра на София". Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос за демонтажа на Паметника на Съветската армия, известен още като МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия. Според него това не е паметник, защото тук не е имало война, не е имало и освобождение. 
 

"Длъжни сме да уважаваме всички човек, воювайки на която и да е територия, но случаят не е такъв. Това е тотем на превъзходство на Русия спрямо България", отбеляза Тагарев.

 

Попитан дали очаква "ответен удар" от страна на Русия, Тагарев отговори, че Русия отдавна ни е обявила за враг.

 

"Не виждам какво повече може да се каже, добави той. Не България търси врагове, обратното - Русия обяви НАТО за враг, респективно България", отбеляза още Тагарев.

 

Министър Тагарев присъства вчера на събитие в Централния военен клуб в София по случай 20-ата годишнина от терористичния атентат срещу база "Индия" в Кербала, Ирак. При инцидента загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон – майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Антон Валентинов Петров и офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров, а десетки бяха ранени. 

 

"Нашите герои от Кербала не са забравени – това са свидни жертви, които носим в сърцата и мислите си и ще помним и почитаме, докато я има Българската армия и докато я има България“, заяви министър Тагарев в обръщението си към семействата и близките на загиналите, към техните колеги и приятели. Той припомни, че страната ни участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до декември 2008 г. с 11 военни контингента с обща численост 3367 души. „Българските военнослужещи се справиха и натрупаха ценен боен опит. Техните действия заслужават висока оценка и те получиха признание от нашите съюзници“, категоричен беше министърът на отбраната.

 

"Правителството има пълна яснота по отношение на изискванията в отбраната. Следващата година бюджетът за отбрана се очаква да бъде 2,05% от брутния вътрешен продукт, което ще ни даде възможност да продължаваме да развиваме и укрепваме отбранителните способности", каза още проф. Тагарев. 

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3781 |17.12.2023 Отстраняването на авариите в Западна България продължава . 0| 3749 |17.12.2023 Израел и Катар се срещат, за да дадат шансовете за заложниците на Хамас . 1| 3798 |17.12.2023 Сърбия избира парламент и местна власт. Кой е опасният ключ на Вучич към победата? . 7| 3695 |17.12.2023 "По Коледа може да няма градски транспорт". КНСБ плаши с протести - блокират София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads