Реклама / Ads
1| 4848 |16.04.2018 НОВИНИ

Тръгва делото срещу Петър Москов и Адам Персенски за ваксините

.
Петър Москов
В Специализирания наказателен съд днес тръгва делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски, обвинени в престъпления по служба и в безстопанственост.
 
Москов и Персенски бяха привлечени като обвиняеми в края на ноември 2016 г. През март тази година Софийската градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителния акт срещу бившия министър на здравеопазването и заместника му във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф”. Обвинения получиха още три лица от „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД.

 Припомняме, че  с материалите си Frog news, заедно с журналистката Валя Ахчиева от БНТ, първи разкриханарушенията на Москов за ваксините..
 
Петър Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от турското Министерство на здравеопазването 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 000 дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната. От действията на Москов са настъпили вредни последици за Министерството на здравеопазването от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на здравното министерство за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено „тежък случай”. Деянието на Москов съставлява престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, пиш още БГНЕС.

 Второто обвинение срещу Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г., в качеството си на министър на здравеопазването, в съучастие, като помагач, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи. Престъплението е квалифицирано по чл. 220 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.
 
В резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на „Бул Био“ в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД. Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания. Така описаното деяние съставлява престъпление по чл. 219 от Наказателния кодекс и ако бъде признат за виновен, Петър Москов може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години.

На съд е предаден и бившият заместник-министър Адам Персенски по обвинение, че на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие като помагач на П.М., умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози „Еувакс Б“, като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС и е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол по изпълнение на лекарствената политика на държавата - престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс. За това деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години.
 
Престъпните действия на Адам Персенски се изразявали в осъществяване на среща в резиденцията на Турция през март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в България. На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини. Адам Персенски е участвал в работна група за изготвяне на същото споразумение. На 19 юли 2015 г. Персенски е изготвил доклад пред министъра на здравеопазването за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините у нас.














Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5102 |12.04.2018 СГС изложи мотивите си за запитването си в Люксембург по делото на КОНПИ . 3| 4796 |12.04.2018 Страсбург казва дали е допустимо делото за „царските имоти“ . 0| 5177 |07.04.2018 Нощният градски транспорт тръгва от тази нощ . 0| 4880 |04.04.2018 Нощният транспорт в София тръгва навръх Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads