Реклама / Ads
2| 2775 |21.06.2023 НОВИНИ

Трайчо Трайков: Целият център на София може да бъде един район

.
Трайко Трайков, кмет на район Средец Източник: Стопкадър: ТВ1
Целият център на София може да бъде един район. Сегашните 24 района могат да бъдат окрупнени в по-малко. Проблемите на столицата са сходни - паметници на културата, заведения, мръсотия, трафик, паркиране. Могат да бъдат и по-малко районите. Възможно е да има и районни общински съвети, за да бъде всичко по учебник. Може да бъде и обратното - да има повече централизация, което също е било в миналото.
 

Това заяви кметът на район Средец и бивш енергиен министър Трайчо Трайков в предаването "Денят с В. Дремджиев".

 

Запитан какъв трябва да бъде профилът на бъдещия кмет на София, Трайков коментира следното:

 

"Аз бях привърженик на предварителните избори, за да може хората, които ще гласуват след това да очертаят профила с предпочитанията си. Това не беше възприето като подход. За сметка на това, предполагам, че е подходено сериозно социологически. Въпросът е как човек реагира на първия кръстопът, на втория кръстопът. Това е нещо, което трудно може да се предвиди", каза още той.

 

Трайков коментира и как трябва да изглежда цялата система на Столична община, районите, общинските предприятия.

 

"Искам да кажа, че който и да е кандидат, който изглежда да има подходящи качества, а това са немалко хора, аз и още много хора бихме вложили усилия да се случи така, че тези хора да могат да бъдат поставени в услуга на гражданите на София. Какво трябва да се промени? Трябва да се преподредят процесите и делегираните правомощия в системата на цялата Столична община, така че да се върши работа. Трябва да е ясно кой за какво отговаря и да има ресурсите и правомощията да го свърши. В момента районните кметове, които се избират директно от хората, могат да бъдат тотално пренебрегвани. Районните кметове, които директно са избрани от хората, или трябва да са в постоянна мека колаборация на всички нива, което обикновено се случва, за да се постигнат резултати, или биват фаворизирани или наказвани", уточни кметът на район Средец.

 

Според него има нужда от по-силна централизация. Районите трябва да имат бюджет, който да е ясен. Трябва да имат ресурси, които да могат да приоритизират, да разпределят, да управляват по най-добрия начин.

 

Запитан какво се случва със знаковите проблеми на София, като например казуса с преместването на Паметника на Съветската армия, Трайков отговори, че решението на Общинския съвет е кметът на Столична община да говори с държавата тя да бъде така добра да си премести този паметник.

 

"Всъщност държавата чрез областния си управител би могла да реши въпроса и в другата посока. Аз това вече съм го предложил с мое писмо до областния управител, на което не получих отговор. А то е искане съоръжението да бъде деактувано като държавна собственост и да стане общинска. В писмото си съм се обосновал защо това е необходимо. Ако следващият областен управител, назначен от това правителство, го направи, тогава вече всичко отива в Столична община. И Общинският съвет може директно да задължи кмета да предприеме съответните действия", категоричен бе Трайков.

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2650 |16.06.2023 Министър Андрей Цеков: Целият ресурс на държавата е впрегнат за преодоляване щетите от наводненията . 2| 2709 |01.06.2023 Денков за преговорите: Има напредък! Докато не свърши целият процес, нищо не е приключило . 10| 2780 |25.05.2023 Целият актив на ГЕРБ посреща Борисов за разпита в прокуратурата . 7| 5983 |09.02.2023 Кметът Тр. Трайков: Бандитското рязане в Борисовата градина е на фирма, имаща договор с Фандъкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads