Реклама / Ads
6| 2830 |14.03.2024 НОВИНИ

Васил Терзиев: Проблемът със сигурността в София е тлеел години, заедно със СДВР ще изградим обща стратегия

.
Източник: скрийншот
Имаме един проблем, който си е тлеел през всички тези години и не му се обръщало внимание. Това е въпросът какво се случва с града и сигурността, той не е свързан само с мигранти, а и с подрастващи, които безчинстват. Видя се, че имаме по-дълбок проблем, но за радост поводът не бе толкова голям.
 

Важното е, че преди да се случи нещо по-голямо ние седнахме и обсъдихме тези проблеми.Това каза кметът на София Васил Терзиев пред bTV.

 

"Едно от важните неща, които трябва да се направят е стратегия заедно със СДВР, да се разпределят всички отговорности и да се установи къде липсват щатове и бюджет", подчерта кметът на София.

 

Терзиев обясни, че на държавно ниво е имало желание за промяна. Освен инвестицията във видеонаблюдение и камери трябвало да се надградят системите. И да се изгради допълнителен софтуер с лицево разпознаване, който да е свързан с останалите институции, за да се следи за сигурността в реално време. Трябва да се инвестира и в осветлението на града. Ще има и зам.-кмет по сигурността, обясни той.   

 

Комфорт в управлението няма. Никой от нас не се заблуждава, че това ще бъде един труден мандат. Можем да се фокусираме върху решенията и да не се оплакваме от трудностите. Предстоят ни важни решения за управлението на общинските дружества. Когато трябва да се вземат трудните решения, виждаме къде са мнозинствата, допълни Терзиев.

 

За дупките по улиците столчиният кмет заяви: „Един от големите проблеми, заедно с липсата на места за паркиране, качеството на въздуха. Програмата за реновиране на тротоарите върви доста добре. Ще изчерпим всички заложени пари тази година. Сега се борим за това как да се синхронизира работата на комуналните дружества с работата по нашите капиталови проекти, за да избегнем когато се прави една улица. Предприети са стъпки, предстои да напоравим координационна група, за да решим тези дефицити и да постигнем по-добър дълготраен резултат. Възложил съм на районните кметове да изчислят колко ще струва цялостната реновация на транспортната инфраструктура”.

 

Терзиев говори и за чистотата на града. „Основният проблем е много разделената отговорност. За градинката между блоковете са отговорни гражданите, за мястото около кофата за боклук – сметоизвозващата фирма, за трета зона са „Зелени системи”. Отне ни известно време да разберем кой за какво отговаря, затова сега картираме столицата, за да е ясно чия е отговорността. Върху географските карти ще нанесем всичко, за да се види всяко едно каре чия отговорност е”.

 

„За „Топлофикация” решението е да хвърлим горещия картоф на държавата, другото нещо е да се говори за продажба. Аз съм категоричен, че продажба на „Топлофикация” не бива да се допуска. За оздравяване на дружеството трябва да се премине през подмяна на надзорния съвет, избор на нов управленски екип, намиране на инвестиции за капиталовата програма, да се запушат дупките. Може да се мине през концесия, но направена, както трябва. Това ще бъде един много дълъг процес. Категорично обаче не може да се продължава по настоящия път с трупане на задължения”, смята градоначалникът.

 

Във връзка с кончината на патриарх Неофит, кметът каза:

 

Ще спазим протокола. Най-добрият начин да отдадеш почит на един човек, е когато се вслушаш в думите на един човек и ги вплиташ в делата си. Този човек винаги е говорил как трябва да градим мостове и да си прощаваме, както и да има единение, въпреки грешките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4125 |14.03.2024 Зареждат 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с американско гориво в средата на май . 10| 4517 |14.03.2024 Бойко Рашков: Близки ли са Пепи Еврото и Илиана Кирилова? Да! . 10| 7620 |14.03.2024 Евгений Кънев: Само си представете премиерът да каже, че има опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви . 4| 2744 |14.03.2024 Засилват полицейските патрули на "Витошка" и Централна гара в София, МВР поема охраната на бежанските центрове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads