Реклама / Ads
10| 7202 |14.03.2024 ПОЛИТИКА

Евгений Кънев: Само си представете премиерът да каже, че има опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви

.
Евгений Кънев
"Мой приятел от Полша ми пише редовно колко сериозно правителството се готви за… война. Само си представете премиерът да каже, че има голяма опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви. Какво късане на ризи от Радев до Копейкин ще настане. Които се готвят с погача да я чакат, както на 9.9.1944 г, за да управляват без конкуренция".
 

Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Мой приятел от Полша ми пише редовно колко сериозно правителството се готви за… война. Промяна в учебните планове, военна подготовка на младежите, строителство на бомбоубежища. Още предното правителство направи крупни инвестиции в отбрана - последни военни технологии за противоракетни системи, танкове и артилерия. Ужасът от масовите убийства и разрушения през първите седмици от войната в Украйна доведе дори до дебат дали въобще е нужно Полша да чака да бъде нападната и дали да не атакува първа, ако започне подобно струпване на руски войски, както срещу Украйна. Още повече, че топ американски генерал казва на конференция, че дори при задействан чл. 5 от Договора на НАТО, на САЩ ще отнеме поне две седмици преди да могат да реагират. Ако реагират… с Тръмп - президент.







В същия порядък се възприема опасността в Балтика и Скандинавия. От публикуваната справка на германски институт за оказаната военна помощ за Украйна като дял от БВП - точно тези страни са начело.


Защо Северна и Централна Европа толкова по-сериозно се отнасят към руската опасност спрямо Южна Европа?


Основната причина - мисля - е нивото на споделените ценности на демокрацията в съответното общество. Като изключим граничните страни като Полша, Словакия и Балтика - обществата на Север в много по-голяма степен осъзнават драматичната разлика между ценностите на техните и руското общества. Това се отразява съответно в политиката на избраните правителства. Затова са и най-развитите демокрации.


За разлика от тях, Южна Европа сякаш предпочита бърз край на войната за сметка на Украйна и запазване на връзките с Русия. Причините са икономически, идеологически и исторически.


Икономически - всички те зависят енергийно от Русия: огромната танкерна флотилия на Гърция извозва руския петрол; Италия не е решила задоволително проблема с рафинерията на Лукойл в Сицилия; Испания ( и Франция) е най-големия вносител на руски втечнен газ в Европа; Австрия внася 100% руски газ.


Идеологически и исторически - крайнодесните коалиционни партньори в правителството в Италия са близки с Кремъл; левият Санчес в Испания продължава дългата история на испанската левица на близост с Кремъл; Франция и Русия винаги са били съюзници (сега за пръв път това се променя); Гърция винаги е била близка с Русия.







Географски - отдалечената опасност от руска инвазия намалява апетита към обостряне на отношенията с Русия чрез помощ за Украйна.


За чест на България - ние сме сред страните с най-голяма помощ след северните страни и с най-голяма помощ в Югоизточна и Южна Европа. Дотук добре.


Но само си представете премиерът да каже, че има голяма опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви. Какво късане на ризи от Радев до Копейкин ще настане. Които се готвят с погача да я чакат, както на 9.9.1944 г, за да управляват без конкуренция.


Именно липсата на разбиране за опасността за националната сигурност от война с Русия в идните години води до карикатурно присъствие на цялата ни политическа класа (без ПП-ДБ с акцент ДБ) в публичното пространство, която вкупом иска оставката на първия ни военен министър, предупреждаващ за тази опасност. (Апропо, първият, който предупреждава за Русия като опасност бе Велизар Шаламанов през 2014 г).


В огромна тежест на обществото и напълно излишна за бъдещето ни каста.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2774 |14.03.2024 Президентът отложи връчването на мандата заради кончината на Патриарх Неофит . 6| 4828 |13.03.2024 Финландският премиер: Русия се подготвя за продължителен конфликт със Запада и е значителна заплаха за Европа . 4| 2902 |13.03.2024 "Алфа Рисърч": За 60% от българите членството в ЕС няма алтернатива . 0| 2842 |12.03.2024 Шефът на МААЕ подкрепя стремежа на Япония да проведе преговори на върха със Северна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads