Реклама / Ads
13| 4463 |19.02.2020 НОВИНИ

Фондация ”Тракия”: Прокуратурата изземва незаконно. Увива ценности с транспортно фолио

.
Източник: Фоднация ”Тракия”
Фондацията на Васил Божков обвини прокуратурата в незаконни действия. Според ”Тракия” органите продължават да изземват неправомерно културни ценности от колекцията на хазартния бос, въпреки че предметите не подлежат на изземване по смисъла на закона. Те се запечатвали в ”специални пликове”, които според ”Тракия” са по скоро кутия и опаковъчно фолио.
 

"В 9:30 ч. днес, представители на властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция Васил Божков. Прокуратурата продължава със своеволията и незаконните си действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство". Това се посочва в официална позиция до медиите от фондацията "Тракия".

 

"Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация „Тракия“ и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна", обясняват от фондация "Тракия".

 

"Уточняваме, че става въпрос именно за предметите, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали са в редица световни изложби, между които „Великолепието на България“ в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и „Златното руно“, част от Европейската година на културното наследство. Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация", посочва се още в прессъобщението на фондацията.

Министър Банов изрично подчерта неколкократно, че именно тези предмети няма как да подлежат на изземване по смисъла на закона.

 

"До днес не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите, нито са дадени отговори от страна на институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъде осигурен техния безопасен транспорт. Напомняме, че само 62-та предмета, участвали в последната изложба, бяха застраховани за над 125 000 000 евро.







По думите на представител на прокуратурата, присъстващ в сградата на музея, предметите се взимат „за проверка на тяхната документация“. В подобни действия прозира ясната и безпардонна цел на властите Колекцията да бъде взета на всяка цена, независимо, че няма нито едно законово основание за това. Проверка на вече многократно проверявани документи не предполага физическото изземане на предмети с подобна стойност и не може да бъде оправдано по никакъв начин".

 

Ето какво разказа пред Фрог присъстващ на акцията:

„Това са предмети на над 6000 години. Полицаите ни казват, че взимат декларираните предмети, за да проверят дали са декларирани на място. Взимат каквото им попадне пред очите, дори предмети, които министерството на културата са казали, че нямат възражения и документацията е изрядна. Взимали ги „за всеки случай“. И министъра по телевизията обясни, че за транспортирането на такива предмети са изработват специални кутии, за всеки предмет отделно. В момента ги слагат по 2-3 в една кутия от метал увити в хартия от книжарницата. Има международни изисквания трябва да  се застраховат при транспортирането. Тук обаче, категорично отказват да ги застраховат.

Отказват да попълнят протоколите коректно, за полицаят който пише е достатъчно да напише „метална ваза – 1 бр. Това не са чаши от ИКЕА. Изнасят колекция, която е била по цял сват, напълно законно. Не разбираме какво означава, че „ще проверяват на място“, дори не знаем къде ги носят. Силово ни забраняват да направим снимки, забраняват ни да си вадим телефоните дори. Един полицай ни обясни, че я взимали за да са сигурни, че е декларирана, нищо че имало документи. Вчера министърът на правосъдието се изказа, че колекцията ще бъде взета, защото Васил Божков не бил в България и не можел да се грижи за нея… дори не мога да коментирам тези думи. Полицаите само показаха някакъв документ, написан на ръка с някакво основание, но си го прибраха, отказаха да дадат копие на адвокатите дори, никаква идея нямаме в момента на какво основание се прави всичко това.“

 

По думите му, полицаят, който прави „описа“ е казал, че има и представител на министерството на културата. Фрог направи няколко неуспешни опита да се свърже с пресцентъра в МК, но там никой не отговоря на посочените в сайта телефони. При предишен наш опит да попитаме за стартираната процедура от ЮНЕСКО за защита на предметите в колекцията ни бе отговорено, че не могат да ни дадат никаква информация, свързана с дейността на Инспектората и евентуално биха препратили писмено запитване. Ще продължим с опитите да се свържем с МК и поне да научим дали в момента  има техни представители на изземването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4009 |19.02.2020 Прокуратурата: Продължаваме с претърсването и изземването на ценности от Божков . 4| 8834 |18.02.2020 Зам.-шеф на спецпрокуратурата става В. Маджарова, отказала да разследва Гешев . 4| 4420 |17.02.2020 Прокуратурата: Разследваме съдия заради съмнения за корупция . 35| 8716 |17.02.2020 Гешев: Радев, Борисов, Домусчиев и Ковачки да не дават акъл на прокуратурата. Да не си правят вятър в устата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads