Реклама / Ads
10| 3867 |27.10.2019 НОВИНИ

Тръм потвърди ликвидирането на Багдади

.
Доналд Трам
Американският президент Доналд Тръмп потвърди новината, че армията на САЩ е ликвидирала лидера на джихадистката групировка ”Ислямска държава” - Абу Бакр Ал Багдади.
 

Багдади е ликвидиран по време на 30-минутна операция в провинция Идлиб. Съобщава се, че до разкриването на местоположението му се е стигнало, след ареста на двама от приближените му, които са издали информация на иракското разузнаване.

 

Тръмп заяви, че нападението през в Сирия е било насочено към лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади. Той сподели, че е доволен от постигнатата победа и американските сили ще се изтеглят от зоната.
 

"Той беше болен и извратен човек и сега го няма. Багдади беше зъл и насилствен и умря по същия начин.", сподели отношението си Тръмп към лидера на Ислямска държава.

 

"Снощи САЩ донесоха справедливост на света, като ликвидираха терорист номер едно в света. Абу Бакр ал Багдади е мъртъв", заяви президента в изявление от Белия дом.

 

Тръмп сподели, че лидерът на Ислямска държава е бил хванат в края на тунел, където той е "хленчил, плакал и крещял", докато е бил преследван от американски военни кучета. Придружен от три деца, Ал Багдади тогава взривил жилетка за самоубийство, като убил себе си и децата. "Тялото му беше осакатено от взрива", каза Тръмп, но добави, че тестовете са потвърдили неговата самоличност.

 

Военната атака се е състояла в събота в провинция Идлиб, която е на стотици мили от района от сирийско-иракската граница, където се смяташе, че се крие лидерът на Ислямска държава, според високопоставени служители.

 

За Тръмп успешната операция може да докаже както като стратегическа победа в битката срещу Ислямска държава, така и политически полезен контрапункт на критиците в двете страни, които го нападнаха през последните седмици за изтегляне на американски войски от Северна Сирия, което позволи на Турция да атакуват и изтласкват кюрдските съюзници на Америка, пише Дарик. Високопоставен американски служител е потвърдил, че служители на кюрдското разузнаване и в Сирия, и в Ирак са помогнали да бъде намерен Багдади, въпреки напрежението около турската операция.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4389 |22.10.2019 Юнкер потвърди отпадането на мониторинга за България . 1| 3993 |23.08.2019 Потвърдиха африканска чума и във Варненско . 0| 4390 |15.08.2019 Артекс: Очакваме ВАС окончателно да потвърди законността на „Златен Век“ . 5| 4371 |05.08.2019 Потвърдиха африканска чума в ловно стопанство в Самоковско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads