Реклама / Ads
1| 2182 |06.10.2024 НОВИНИ

Тръмп от Пенсилвания: Преди 12 седмици всички ние поехме куршума за Америка. Всички да излязат и да гласуват!

.
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп се върна в Пенсилвания, където беше извършен опит за убийството му, събирайки месец преди изборите на 5 ноември многохилядно множество в критично важния „колебаещ се“ щат, съобщиха агенциите. Той отправи призив към събралите се да постигнат победа в деня на изборите, която той обвърза с оцеляването си след стрелбата.
 

„Както казвах…“, започна изказването си Тръмп, преструвайки се, че подновява речта си, прекъсната, когато куршум одраска ухото му на 13 юли.

 

„Преди 12 седмици всички ние поехме куршума за Америка. Единствено искаме всички да излязат и да гласуват. Трябва да спечелим“, настоя експрезидентът.





Предизборният щаб на Тръмп цели да увеличи до край медийния потенциал на събитието, провеждано по-малко от месец преди той да се изправи на президентските избори срещу опонента си от Демократическата партия и вицепрезидент Камала Харис.

 

„Борихме се заедно, издържахме заедно, продължихме заедно. И точно тук в Пенсилвания ние кървяхме заедно“, отбеляза Тръмп.

 

В 18:11 часа местно време, точното време, когато изстрелът на 13 юли отекна, бившият стопанин на Белия дом помоли за минута мълчание в памет на пожарникаря Кори Комператоре, който загуби живота си, прикривайки семейството си от изстрелите.

 

Застанал зад защитен екран, Тръмп нарече „жестоко чудовище“, стрелялия по него Томас Матю Крукс, опитал се го накара да замлъкне, като уточни, че не е успял „заради ръката на провидението и божията милост“.

 

„Той не спря движението ни, той не пречупи духа ни“, категоричен бе Тръмп, коментирайки убиеца си, който в последствие беше елиминиран от охраната. Същевременно в речта си кандидат-президентът загатна без да представя доказателства, че се сблъсква с „враг отвътре“, по-опасен от чуждестранните противници.

 

Бившият президент отдаде почит и на другите двама ранени участници на митинга през юли - Дейвид Дъч и Джеймс Копенхевър. Те и Тръмп бяха ранени, когато 20-годишният Крукс откри огън от необезопасен покрив наблизо.

 

Как Крукс е успял да заобиколи органите на реда и да се качи на върха на сграда на удобно за изстрел разстояние от експрезидента е сред многото въпроси, които остават без отговор около най-лошия провал на Тайните служби на САЩ от десетилетия. Друг въпрос е неговият мотив.

 

Тръмп загуби Пенсилвания на изборите през 2020 г., докато през 2016 г. я спечели. Окръг Бътлър, който се намира в западната част на важния щат, се смята за стоящ твърдо зад Тръмп. На предишните два избора той спечели около две трети от гласовете в него. Предполага се, че Тръмп трябва да засили избирателната активност в подобни окръзи, ако иска да спечели целия щат през ноември.





По-рано Харис също подсили предизборната си дейност в Пенсилвания, провеждайки няколко митинга – част от нейните усилия да спечели критично важните „люлеещи се“ щати.

 

„Пенсилвания, очевидно, ще бъде центърът на вселената през следващите 30 дни и за двете партии“, каза пред репортери старшият съветник в щаба на Тръмп Крис ЛаЧивита.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2186 |06.10.2024 Влакът „Синият Дунав” отново ще свързва София и Русе . 11| 2826 |06.10.2024 ISW: Руснаците не искат да се бият в Украйна дори и при увеличените заплати на професионалните военни . 0| 2196 |06.10.2024 Дъждовна и хладна неделя . 0| 2312 |05.10.2024 Парламентът светна в зелено  за Европейския ден на донорството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads